Noem het beroepsdeformatie, maar wie heel veel horloges tegenkomt, ze uitgebreid kan bekijken en om de pols kan voelen, is niet snel meer onder de indruk. Een horloge zal dan heel wat te bieden moeten hebben om er dagen, weken of maanden later nog eens aan terug te denken. Heel soms gebeurt dat. Zoals met het Duitse horloge in deze horlogetest: A. Lange & Söhne Lange 1 Moon Phase
Iedereen die Watching al wat langer leest en ook onze Facebook en Instagram pagina’s in de gaten houdt, zal weten dat ik een groot fan ben van A. Lange & Söhne. Toen ik vorig jaar de Salon International de la Haute Horlogerie in Genève bezocht werd ik door het Duitse merk opnieuw aangenaam verrast met de presentatie van de Lange 1 Moon Phase. Zoals elk jaar was de grote technische baas van Lange, Anthony de Haas, die het een en ander vertelde over de noviteiten en in het bijzonder over deze Lange 1 en over de moeilijkheidsgraad van de constructie. Een boeiend verhaal bij een indrukwekkend horloge. Ik was meteen verkocht en moest en zou dit mooie stuk techniek uitproberen, voelen en testen. Want had ik werkelijk reden om zo geraakt te worden door dit horloge.
Lovende reacties
Als we de Lange 1 Moon Phase voor deze Horlogetest in ontvangst mogen nemen, is de aantrekkingskracht nog net zo groot als in de herinnering. Maar wat vinden anderen ervan? Met het horloge om de pols vragen we de mening van kenners en liefhebbers. Hun reacties zijn unaniem: Lovend. Alle reacties zijn lovend. Het is een horloge met een rustige, klassieke uitstraling en je ziet en voelt aan alles dat je met een high end product te maken hebt dat tot in de puntjes en tot in elk detail perfect is. Heb ik dan niks aan te merken? Daar is het nu nog te vroeg voor.
Na de eerste blikken op het uiterlijk is het tijd om het innerlijk te ontdekken. We beginnen ermee het horloge op te winden. Je ziet dan de wijzer van de gangreserve aanduiding van ‘ab’ naar ‘auf’ gaan. En je weet dat wanneer je de ‘auf’ hebt gehaald, het horloge vanaf dan 72 uur zal lopen. Deze tijdsduur wordt bereikt doordat het horloge een dubbele veerton heeft. Wat voor de technische mensen van Lange een eis is, is dat het horloge die gehele tijdsduur goed blijft lopen en dat het niet zo kan zijn dat aan het einde van de spanning de accuratesse minder wordt. Een heel handige gangreserve die 72 uur, want als je het horloge vrijdag afdoet en een sportief weekend horloge draagt loopt het horloge nog netjes op tijd als je het maandag weer omdoet.
De tijdaanduiding is geplaatst op negen uur. Daar waar bij de meeste horloges de tijd vanuit het midden wordt aangegeven is deze decentrale aanduiding een visitekaartje voor de Lange 1. Kijken we verder, dan zien we de gangreserve op de 3 uur positie en de grote datum op de 2. Noem het gerust muggenziften, maar hier heb ik dan toch een kritiekpuntje gevonden. Ik kan er maar niet aan kan wennen dat tot de tiende van de maand het linker datumvenster leeg blijft. Persoonlijk vind ik een wijzerplaat meer in balans als daar een 0 zou staan. Daar sta ik overigens niet alleen in. Er dan nog een design dingetje dat ik niet helemaal begrijp…. waarom kan je de gangreserve wijzer in het donker zien? Ik zie het nut er niet van in.
Maanfase
En last but not least is er de maanfase tussen de 4 en de 5. Ik heb al heel veel horloges met een maanfase in handen gehad en over het algemeen vind ik het een mooie complicatie die een wijzerplaat perfect in balans kan krijgen. Heel functioneel is het niet, maar dat geldt wel voor meer complicaties. Dat is echter een ander verhaal. Maar met deze maanfase is wat bijzonders aan de hand. Ik heb het nog niet eerder op deze manier gezien: de dag- en nachtindicatie is verborgen achter de maanfase. Achter de maanfase schijf draait namelijk nog een schijf en deze schijf draait een keer in het etmaal rond. Overdag zie je een mooie lichtblauwe achtergrond die richting de avond steeds donkerder wordt – met de nodige sterren uiteraard. Zowel de maan als de dag- en nachtschijf zijn gemaakt van goud. De volgende keer dat ik in Glashütte bij Lange op bezoek ben zal ik zeker op zoek gaan naar degene die verantwoordelijk is voor de kleuren die gebruikt worden in de collectie. In de dag- en nachtschijf wordt namelijk een fantastisch mooie blauw gebruikt.
In het register van de maanfase maakt de secondewijzer ook nog zijn rondjes. Heel secuur ook want gemiddeld heeft deze Lange een afwijking van +2 seconden per dag.
De platina kast heeft een diameter van 38,5 millimeter en een iets dunnere lunette dan zijn voorganger, en dus een iets grotere wijzerplaat, en een hoogte van iets meer dan een centimeter. In combinatie met de alligator band met platina gesp is dit een ontzettend fijn en prettig draaghorloge. Een horloge dat ik met spijt heb moeten retourneren. Maar goed, ik dwaal af want bij een Lange is het ook zeker de bedoeling dat je het horloge omdraait en de aandrijving bewondert.
Tot in de puntjes
We zien het uurwerk, Caliber L121.3, en dat is tot in de puntjes afgewerkt. En dan niet alleen de puntjes die je ziet, maar werkelijk alles is onder, zeer deskundige, handen genomen. Zo’n beetje alle vormen van verfraaiing kom je in de uurwerken van Lange tegen… anglage, perlage, graveure etc. Voor iemand die wel vaker horlogemakers aan het werk ziet, was het goed dat ik samen John Helliwell mee heb mogen kijken over de schouders van de horlogemakers. Hij raakte helemaal gefascineerd door de precisie waarmee er in het hele proces aan het uurwerk wordt gesleuteld.
In dit uurwerk tikt ook het nieuwe, nu ook in huis geproduceerde, balanswiel. Het voordeel van dit nieuwe balanswiel is dat het uurwerk nu chronometer waarden haalt. Iets wat ook uit onze metingen blijkt. Een rustige tikker is het, 3Hz om precies te zijn.
Wat ook nieuw is aan dit uurwerk is dat de datum op middernacht naar de volgende dag verspringt en dat het niet een proces is dat ergens om 11:45 begint en om 12:15 klaar is. De datum is trouwens heel gemakkelijk in te stellen met de drukker op 10:30.
De deskundige
Ook bij horlogemakers Andrea van Steijn en Bart Verweij van Steltman Watches valt deze Lange 1 Moon Phase goed in de smaak. Echt heel lang hoeven we niet te discussiëren over zaken die vaak smaak gebonden zijn. De meetresultaten heb ik al verklapt en ook de ‘waterdichtheid’ test doorstaat de Lange met glans. Ik zet het tussen aanhalingstekens want ik kan me niet voorstellen dat je gaat zwemmen met dit horloge om. Wel prettig om te weten dat wanneer je onverhoopt in een regenbui terecht komt dit horloge niet gelijk condens aan de binnenkant van het glas heeft.
Bij het afronden van deze Horlogetest, dient nog één vraag beantwoord te worden: Had ik werkelijk reden om zo geraakt te worden door dit horloge? Het antwoord is ‘JA’. Dit is een horloge dat voldoet aan mijn eisen. Het zijn eisen die in de loop der jaren in het horloge-vak steeds strenger zijn geworden, maar waar de Lange 1 Moon Phase voor honderd procent aan voldoet.
De conclusies
+ Fantastische afwerking
+ Chonometer nauwkeurig
+ Draagcomfort
– Ik heb geen min kunnen ontdekken
A. Lange & Söhne Lange 1 Moon Phase: de feiten, de cijfers
Merk/model/referentie: A. Lange & Söhne Moon Phase 192.025
Afmetingen: Een kastdiameter van 38,5 mm, kastdikte 10,2 mm
Materiaal (kast, band, sluiting): Platina kast met alligatorband met platina gesp
Kroon- en pousseer constructie: Kroon op 3:00 positie, datum pusher op 10:30
Drukvast/waterdicht: Tot 3 ATM (30 meter)
Glassoort, bodemmateriaal: Licht gebold aan beide zijden ontspiegeld saffierglas en een saffierglazen zichtbodem
Wijzerplaat (kleur, soort, type index/ cijfers): Zilver met opgelegde romeinse uuraanduiding en indexen.
Uurwerk (hand, automaat, quartz): Handgewonden, 3 Hz
Kaliber/frequentie/jewels/looptijd: L121.3, 47 steens, 72 uur gangreserve.
Functies: Uren, minuten, seconden, maanfase, dag en nachtindicatie en grote datum
Prijs testexemplaar: € 52.000,-
Variaties: Ook in witgoud en roségoud
Voor meer informatie: www.alange-soehne.com