Jean-Claude Biver is de grote horlogebaas van LVMH, de groep van vele luxemerken dat ook eigenaar is van Hublot, TAG Heuer en Zenith. Aan de vooravond van Baselworld praat hij over het belang van de beurs, horlogehoogtepunten uit het verleden en één ding weet hij zeker: “Dé beursprimeurs komen van Hublot, TAG Heuer en Zenith.”
“Je leert een horlogehuis pas goed kennen als je er een nachtje geslapen hebt.” Aan het woord is Jean-Claude Biver de man die Blancpain opnieuw tot leven wekte in de jaren ’80, aan de basis stond van Hublot en ook bij Omega zijn sporen verdiende met de introductie van een stroom aan prominente merkambassadeurs om het merk aan de man te brengen. In 2014 werd hij de hoofdverantwoordelijke horloges bij LVMH Luxury Group (TAG Heuer, Hublot en Zenith). Hij drukte onmiddellijk zijn stempel door de verschillende merken in het portfolio een duidelijke eigen imago te geven. Vrij vertaald betekent dat: Hublot is hip, TAG Heuer is sportief en Zenith is innovatief. Nu Baselworld voor de deur staat ging de beursorganisatie van het grootste horloge-evenement ter wereld langs bij Biver om te vragen hoe hij aankijkt tegen onder andere zijn werk en het belang van de beurs.
Baselworld: Wat was de belangrijkste horloge-introductie in je loopbaan?
Jean-Claude Biver: Zonder twijfel was de belangrijkste première van mijn leven die van Blancpains eerste horloge met maanfase en volledige kalender in 1983. De tweede belangrijke première was de Big Bang van Hublot. En gelukkig was er ook nog een derde: de Zenith Defy 21 van dit jaar.
Baselworld: Welke belangrijke premières kunnen we tegemoetzien tijdens Baselworld 2018?
Jean-Claude Biver: Dat worden de Zenith Defy Inventor, de Hublot Ferrari Techframe II en de TAG Heuer Grand Carrera 2018.
Baselworld: Hoe herken je de kwaliteit van een horloge?
Jean-Claude Biver: Aan het ontwerp, het gebruikte materiaal en het vakmanschap hebben elk afzonderlijk invloed op de kwaliteit van een horloge. Het is lastig het belang van de verschillende elementen in te delen in percentages omdat het product en de kwaliteit ervan de som zijn van hun onderdelen. Het is duidelijk dat het ene of het andere element een grotere of kleinere rol speelt in de verschillende modellen die door een bepaald merk worden aangeboden. Maar uiteindelijk zijn bijna alle onderdelen in een product even belangrijk.
Baselworld: De beurs Baselworld biedt mogelijkheden om mensen van over de hele wereld te ontmoeten. Waarom is dit vooral belangrijk in het digitale tijdperk van vandaag?
Jean-Claude Biver: Hoe meer we digitaal met elkaar netwerken, hoe belangrijker oogcontact en persoonlijk contact worden. Het intermenselijke aspect is wat betekenis en belang geeft aan evenementen zoals Baselworld.