185 jaar Baume & Mercier: 185 stuks limited Clifton 8-Day Power Reserve

Toen zij in 1830 hun horlogemakersatelier oprichtten in Les Bois, een dorpje in de Zwitserse Jura, hadden de broers Louis-Victor en Célestin Baume niet kunnen bevroeden dat het merk 185 jaar later zou zijn uitgegroeid tot een van de bekendste horlogehuizen ter wereld. Nog altijd is het bedrijf trouw aan het motto van toen: “Alleen perfectie is goed genoeg, wij maken alleen horloges van de hoogste kwaliteit.” Dit jaar wordt de 185e verjaardag van Baume & Mercier gevierd met een limited edition van 185 stuks van een horloge dat precies doet wat dat motto zegt: Clifton 8-Day Power Reserve.


Baume-et-Mercier-Clifton-8-Days-Power-Reserve-870De 45,5 mm brede 18 karaat roségouden kast van de Clifton 8-Day Power Reserve is zowel gepolijst als gesatineerd en met zijn gebogen saffierglas is het een eerbetoon aan de horloges van bijna twee eeuwen geleden. Binnenin tikt een mechanisch Manufacture handopwind-kaliber met een 8-daagse gangreserve die uit slechts één veerton wordt gehaald. Dit betekent dat ook wanneer je het horloge afdoet en een week niet gebruikt, het gewoon weer doorloopt wanneer je het 8 dagen later om de pols gespt. De discrete gangreserve-indicator op de wijzerplaat laat precies zien hoeveel energie er nog in het uurwerk resteert.

Baume-et-Mercier-Clifton-8-Days-Power-Reserve-uurwerkHet transparante kastdeksel toont het met de hand geassembleerde 16 ¾-lijns kaliber en de variabele-inertia balans (waarbij snelheidsafwijkingen in de balans worden gecorrigeerd) tikt met een frequentie van 28.800 trillingen per uur. He is door de horlogemakers op vijf posities afgesteld, waardoor het een zeer precies uurwerk is, dat ook nog een stop-secondsmechanisme heeft, om de secondenwijzer stil te zetten, wanneer men de tijd instelt, zodat de tijd bijzonder accuraat kan worden ingesteld.

De lange gangreserve komt zoals gezegd uit maar één veerton. Vervolgens wordt de balans na 192 uur stilgezet door een speciaal mechaniek, omdat de energie die dan nog beschikbaar is, te weinig is om het uurwerk accuraat te laten werken. Door deze gangreservefunctie zijn per maand slechts drie volledige opwindingen nodig.

De wijzerplaat is gebogen en opaline zilverkleurig, met een slakkenhuis als kleine seconde op 6 uur en de gangreserve-indicator op 9 uur. Het uurwerk is mooi gedecoreerd met circulaire graveringen op de platine en “Côtes de Genève” strepen op de bruggen. Een van de bruggen heeft de Griekse letter “Phi” als gravure, het logo van Baume & Mercier en het symbool van de Gulden Snede. Het horloge is gezet aan een zwarte alligatorband met een 18 karaat gouden gespsluitingnts for a lifetime.

Prijs: € 16.000

Kijk voor meer informatie op www.baume-et-mercier.com