Zes decennia Grand Seiko in vier horloges

Een Hi-Beat, een automaat, een quartz en een über quartz

Zes decennia Grand Seiko in vier horloges

Als merk Staat Grand Seiko nog niet zo lang op eigen benen. Maar het concept Grand Seiko werd zestig jaar geleden geïntroduceerd. En dus presenteert het Japanse horlogehuis zes decennia Grand Seiko in vier horloges. Vier koninklijk blauwe horloges, de huiskleur van Grand Seiko.

Vorig jaar vierde Seiko de twintigste verjaardag van het unieke Spring Drive-uurwerk. Dat deed het Japanse horlogehuis onder andere met de imposante Grand Seiko Spring Drive Sport Collection SBGC231. Dit jaar is het de beurt aan een jubileum van paradepaardje Grand Seiko. Zes decennia Grand Seiko in vier horloges vatten is moeilijk, maar de poging mag geslaagd genoemd worden. Het koninklijke blauw van Grand Seiko domineert op de wijzerplaten. En in de fantastisch afgewerkte kasten bevinden zich verschillende manufactuurkalibers. Gek genoeg is daar geen enkel Spring Drive-uurwerk bij. Maar wat niet is kan nog komen. Toch, Grand Seiko?

Heritage Collection Hi-Beat 36000 Limited Edition SBGH281

Zes decennia Grand Seiko in vier horloges

Grand Seiko SBGH281 met Hi-Beat-uurwerk en een scherpe, iconische kast als hommage aan de 44GS uit 1967

Persoonlijke favoriet is het jubileummodel SBGH281. Deze stalen creatie die thuishoort in de Heritage Collection heeft een scherpe kast die kan gezien worden als een eerbetoon aan de beroemde 44GS uit 1967. Deze dynamische creatie met fraaie facetten was de eerste uitdrukking van de unieke Japanse Grand Seiko-stijl (ook mijn King Seiko van begin jaren zeventig heeft een 44GS-kast, maar dit geheel terzijde) die is uitgegroeid tot een zeer herkenbare, visuele handtekening.

In de fraaie 40 mm x 13,3 mm stalen SBGH281 tikt het snelle Calibre 9S85. Het tikgetal is 36.000 veibraties per uur en dat levert een nauwkeurigheid op van +5 tot -3 seconden per dag. En de gangreserve van dit uurwerk bedraagt 55 uur. Ter ere van het 60-jarig jubileum is het Grand Seiko-symbool in goud en de secondewijzer in een levendig rood uitgevoerd. Het zijn kleuren die samen een zonsopgang symboliseren. Ja, wat symboliek betreft kan geen enkel merk tippen aan Grand Seiko. En dit symbolische pluk-de-dag horloge is beperkt tot 1.500 stuks.

Elegance Collection Women’s Automatic Limited Edition STGK015

Zes decennia Grand Seiko in vier horloges

Elegance Collection Women’s Automatic Limited Edition STGK015

De viering van de zestigste verjaardag van Grand Seiko is geen hengstenbal. Gelukkig is er ook de dames gedacht. En dat uit zich in de 27,8 mm x 11,2 mm STGK015 die wordt aangedreven door het Calibre 9S27. Dat is een automatisch uurwerk dat speciaal is ontworpen voor de damescollectie van Grand Seiko. Het levert een perfecte balans tussen precisie (+8 tot -3 seconden per dag), gangreserve (50 uur) en slankheid. Het heeft een parelmoeren wijzerplaat in stralend Grand Seiko-blauw. En de 45 diamanten op de wijzerplaat en in de lunette maken het geheel extra feestelijk. Bovendien is het toepasselijk om diamanten te gebruiken voor een diamanten jubileum. Gelimiteerd tot 300 stuks.

Heritage Collection Quartz Limited Edition SBGP007

Het 60-jarig jubileum van Grand Seiko wordt ook gevierd met een nieuw quartz-uurwerk. Calibre 9F85 is de naam en het uurwerk heeft een handige functie voor het aanpassen van de tijd. Doordat de uurwijzer kan worden aangepast zonder de secondewijzer te stoppen, gaat geen seconde verloren. En dus wordt de hoge precisie van het uurwerk behouden wanneer de drager van tijdzone verandert. Calibre 9F85 is in de SBGP007 die speciaal is afgesteld op een nauwkeurigheid van ± 5 seconden per jaar. De aanwezigheid van de vijfpuntige ster op 6 uur is daarvan het uiterlijke kenmerk. De wijzerplaat heeft ook een unieke versiering met een 2020-patroon. Onmogelijk om te vergeten dat het een bijzonder horloge uit een bijzonder jaar is.

Zes decennia Grand Seiko in vier horloges

De wijzerplaat van de SBGP007 heeft een unieke versiering met een 2020-patroon

De stalen 40 mm x 10,8 mm kast is slank en modern. Door de scherpe bolling van de kast weerkaatst het licht er extra helder vanaf. En door de dunne lunette is de wijzerplaat groot aanwezig en dus eenvoudig afleesbaar. Bovendien tikt de secondewijzer levendig rood in de rondte. Dat kan niemand ontgaan. Vanaf maart is de SBGP007 verkrijgbaar in een oplage van 2.500 stuks.

Sport Collection Quartz Limited Edition SBGP015

Ook de sportieve SBGP015 is uitgevoerd met het nieuwe quartz-uurwerk Calibre 9F85. Maar wie kijkt naar de wijzerplaat ziet dat een ster ontbreekt. Inderdaad, dit uurwerk is minder fijntjes afgesteld dan de versie die in de SBGP007 tikt. Maar dat scheelt in de prijs en eigenlijk nauwelijks in het praktische gebruik. Die paar seconden die verloren gaan in een jaar zijn niet onoverkomelijk. De SBGP015 is ook niet zo fijnbesnaard als de SBGP007. Dit is een stalen 40 mm x 12,4 mm sporthorloge met een keramische lunette. Die is bijna ongevoelig is voor krassen. De indexen en de uren- en minutenwijzers zijn gecoat met LumiBrite. Dit lichtgevende materiaal komt bij Seiko zelf vandaan. Seiko is echt een pure manufactuur wat dat betreft. Zo’n beetje alles wordt zelf ontwikkeld en geproduceerd.

Terug naar de sportkant van de SBGP015. De kast is waterdicht tot 200 meter dankzij onder andere een geschroefde kroon. En de magnetische weerstand van 16.000 A / m laten we ook niet onvermeld. Het horloge is beschikbaar vanaf april in een beperkte oplage van 2.000.

Zes decennia Grand Seiko in vier horloges, maar hier blijft het vast niet bij dit jaar. Houd Horloge.info in de gaten voor meer Grand Seiko-jubileumnieuws.

Voor meer informatie over prijzen en beschikbaarheid: www.grandseiko.com

Maar ook een bezoekje aan de Seiko Boutique aan de Heiligeweg 14 in Amsterdam is aan te raden.