De vernoeming is trouwens niet alleen een eerbetoon aan een van ?s werelds meest beroemde ontdekkingsreizigers en zeevarenden, maar ook een verwijzing naar een Zenith echappement uit begin 20ste eeuw, genaamd ?Echappement Colomb?. Het 20 ½ lignes Lepine uurwerk waarin het echappement werd gebruikt, sleepte bij de toen nog gebruikelijke chronometer keuringen bij diverse observatoria vele prijzen en certificaten in de wacht als zijnde een buitengewoon exact uurwerk. Daarnaast is de manier waarop Zenith de nieuwe constructie bij de hoorns heeft gevat misschien wel door Christopher Columbus uitgevonden: recht door zee.
Het was echter pas ruim een eeuw na Columbus, dat in de navigatie op zee een revolutionaire toepassing enorme verbetering bracht: de door wiskundige Girolamo Cardano uitgevonden cardanische of cardan ophanging. Door het gebruik van de cardan ophanging bleven instrumenten horizontaal, hoe het schip ook kantelde. In eerste instantie werd de cardan ophanging gebruikt voor het scheepskompas, later ook om de hele scheepschronometer in op te hangen, die hierdoor minder last had van verandering in zwaartekracht en beweging en daardoor exacter functioneerde.
Geïnspireerd door deze geschiedenis, zijn de uurwerk-ontwikkelaars van Zenith aan de slag gegaan, om te kijken of de invloed van de zwaartekracht opheffende eigenschap van de cardan ophanging iets kon beteken voor een nog grotere accuratesse van hun uurwerken. Deze eigenschap wordt natuurlijk al toegewezen aan de tourbillon, maar die is speciaal ontwikkeld voor verticaal gedragen zakhorloges. Een polshorloge bevindt zich aan de pols gedurende de dag steeds in verschillende posities en behoefd daarom eigenlijk een andere benadering. De manufactuur Zenith besloot daarop de cardan ophanging toe te passen op het uurwerk van een horloge, om het simpele feit dat een balans die steeds in horizontale positie is, een constantere amplitude heeft.
Dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan en dat de ontwikkeling van een van de meest opzienbarende horlogetechnische complicaties van de afgelopen jaren slechts 5 jaar heeft geduurd, is dan ook een klein wonder. Het resultaat is de eerste aan de pols te dragen tijdmeter, waarvan de gang geheel onafhankelijk is van de bewegingen van de drager. Het daartoe ontwikkelde uurwerk heeft de naam Academy 8804 gekregen, een met de hand op te winden uurwerk met een uitzonderlijk hoge gang van 10 vibraties per seconde en een gangreserve van 50 uur. De nieuwe gekooide complicatie alleen bestaat uit 166 onderdelen (waar bij een tourbillon gemiddeld 66 onderdelen volstaat), 10 conisch geschakelde raderen en 6 kogellagers.
Het uurwerk is te krijgen in een kast van wit- rood- of geelgoud, met een diameter van 45 millimeter en ontspiegelt saffierglas boven en onder. Het gyroscopische systeem is te vinden onder een eigen saffierglazen bol, die niet alleen op het horloge maar ook onder het horloge uitsteekt. Hier zit de enige zwakke plek van het horloge; (hoewel het in de praktijk blijkt mee te vallen) de bolling onder het horloge beïnvloed het draagplezier niet positief en de bolling op het horloge is gevoelig voor beschadiging, hoe hard saffier glas ook is. Om gelijk weer positief verder te gaan, met de goed afleesbare wijzerplaat die van een graankorrel-motief guillochering is voorzien. De subwijzerplaat voor uren en minuten is excentrisch op 12 uur geplaatst met links de kleine secondewijzer en rechts de gangreserve aanduiding. De gefacetteerde wijzer s zijn van geblauwd staal, net als de opgelegde indexen en cijfers. Het horloge komt aan een krokodillen lederen band met 18 karaat vouwsluiting.
De Zenith Christophe Colomb kost ? 154.000,- en komt in een gelimiteerde oplage van 25 stuks in rood-, geel- en witgoud. Voor meer Zenith nieuws kijkt u op Horloge.info/Zenith en www.zenith-watches.com.