Watches & Wonders 2024 was enorm, met 54 merken tegenover 38 merken twee jaar geleden tijdens de allereerste ‘live’ editie. Dit betekende vorige week honderden nieuwe horloges. Van de grote namen als Rolex, Cartier, Panerai, Tudor en Patek Philippe, maar ook van merken die nieuw zijn op de show.

Het was een positieve beurs, positiever dan verwacht, met modellen die Watching’s Bernard Werk zonder twijfel direct aan zijn collectie had willen toevoegen. Zoals deze 14. En er waren er nog veel meer, maar die zijn nog onder embargo.

IWC Portugieser Eternal Calendar

“Wel erg groot met een 44.4mm platina kast, maar zo indrukwekkend. De Portugieser Eternal Calendar ziet niet alleen de verschillende lengtes van de maanden en voegt om de vier jaar een schrikkeldag toe, maar houdt ook rekening met de complexe schrikkeljaar-uitzonderingsregels van de Gregoriaanse kalender. Een nieuw ontworpen ‘400-jaar tandwiel’ zorgt ervoor dat de kalender automatisch drie schrikkeljaren overslaat in vier eeuwen. Een ander belangrijk kenmerk van dit horloge is de extreem nauwkeurige maanfaseweergave die na 45 miljoen jaar slechts één dag afwijkt van de baan van de maan.  Hoe alles in beeld is gebracht oogt fantastisch. Het horloge heeft echt een eigen identiteit en doet aan niets anders denken. Een onderscheidende verschijning als het gaat om perpetual calendars.”

Angelus Instrument de Vitesse Noire Ebene

“Een mooie ingetogen monopusher chronograaf. Dat zie je niet per se aan het horloge. Een zeer mooie nieuwigheid van Angelus ​​dat de gouden eeuw van racetiming weer tot leven brengt met deze 39mm stalen chronograaf. Super afleesbaar en toch maar 39mm. Knap. Een goede maat voor dit type horloge, en met het handmatig opwindbare kaliber van 4,20mm blijft de totale dikte zo’n 10 mm. Extra punten voor de duidelijk afleesbare tachymeterring.”

Czapek Promenade Goutte D’eau

“Het is onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van de Czapek Promenade Goutte D’eau als je hem voor het eerst ziet. Dan zie je de wijzerplaat en is het alsof er een druppel in het water is gevallen. De wijzerplaat alleen al is genoeg om de aandacht van iedereen te trekken. Het hoogtepunt van de Czapek Promenade Goutte D’eau is dus deze geëmailleerde Grand Feu-wijzerplaat hierboven. We zien een radiaal patroon van verschuivende blauwtinten in concentrische cirkels die voortkomen uit de kleine seconde-indicator op ‘half vijf’. De kleuren zijn zo prachtig in elkaar vermengd dat de platte wijzerplaat driedimensionaal oogt. Soms heb je iets in handen dat je niet meer uit handen wil geven.”

Rolex Perpetual 1908 Platina

“De kleur, de maat, de geguillocheerde wijzerplaat, alles klopt aan dit horloge. Eigenlijk spreekt de foto hierboven voor zich. Na de introductie van de Perpetual 1908-collectie vorig jaar, voegt Rolex nu een platina kast en een ‘rijstkorrel’-motief toe aan zijn nieuwe elegante collectie. De cijfers, kleine seconde en uurmarkeringen zijn verder dezelfde als die van de gouden versies van vorig jaar. De platina kast meet 39mm, met een dikte van 9,5mm.”

Grand Seiko Evolution 9 Collection

“Je blijft maar naar het horloge kijken. Een ingetogen, maar erg chique stuk. De 72 uur gangreserve is erg prettig en het voelt lekker om de pols. Dit jaar, voor het eerst in meer dan 50 jaar, presenteert Grand Seiko een nieuw handgewonden high-beat uurwerk: de Caliber 9SA4. Er zijn twee uitvoeringen. Bij de eerste is de kast gemaakt van Grand Seiko’s Brilliant Hard Titanium. Mijn absolute favoriet. De legering is helderder dan traditioneel titanium, waardoor de Zaratsu-gepolijste oppervlakken van de kast er nog stralender uitzien. Het tweede model is gelimiteerd (80 stuks) met een kast en sluiting van 18-karaats roségoud.”

Zenith DEFY Extreme Diver

“De nieuwste Zenith laat vorm en functie tot in het extreme zien. De Zenith Defy Extreme Diver is een hoekige 42,5mm groot en is een moderne goede duiker. Het titanium van de kast draagt prettig en is gebouwd om lang mee te gaan. De kast is gemaakt van geborsteld titanium, speciaal gekozen vanwege zijn corrosiewerende eigenschappen. Zeker bij blootstelling aan zout zeewater gedurende langere tijd is dat een handige. De unidirectionele lunette is daarbij gemaakt van zwart keramiek en is behandeld met Super-LumiNova voor goede leesbaarheid, zelfs op de meest meedogenloze diepten. Wat mij ook opviel waren de uitstekende wijzers.”

Cartier Tortue Monopusher Chronograph

“Cartier heeft nogal een historie om uit te putten. De Tortue werd voor het eerst gemaakt in 1912. Het blijft één van Cartiers belangrijkste creaties als je het hebt over vorm. Dit jaar heeft Cartier ervoor gekozen om de Tortue opnieuw te introduceren. De nieuwe Tortue is trouw aan het originele ontwerp en in maatvoering uitstekend. Het horloge is op subtiele wijze herwerkt. De nieuwe horloges zijn een eerbetoon aan het allereerste model, met tevens de Tortue Monopusher Chronograph die zijn debuut maakt in de collectie. Aan boord tikt het Manufacture 1928 MC-kaliber. Vormfactor is helemaal goed, alles is goed in balans. Ik heb veel horloges in handen gehad bij Cartier, maar deze sprong er echt voor mij uit.”

Patek Philippe Worldtimer

“Door z’n techniciteit heel goed. Je moet je even inlezen, maar dan begrijp je ook hoe bijzonder het technische is. Zeker in vergelijking met andere merken. De basisindeling hier is afgeleid van de goed ontvangen 5935 World Timer Split-Seconds Chronograph Grand Complication. Het horloge wordt aangedreven door het automatische kaliber 240 HU. Je ziet hier 24-uurs- en een am/pm-aanduiding voor alle 24 tijdzones. Druk je bij ’tien uur’, dan wordt tegelijkertijd de uurwijzer een uur vooruitgezet en de stadsschijf 1/24ste van een rotatie, waardoor het horloge op één lijn blijft met de lokale tijd.”

Ferdinand Berthoud Caliber FB-2RES.6-2

“Een indrukwekkend meesterwerk bestaande uit wel duizend onderdelen. In 2020 onthulde Chronométrie Ferdinand Berthoud zijn tweede collectie: de Chronomètre FB 2RE. Dit uurwerk betekende een  keerpunt voor het huis: de eerste ronde kast, het eerste display met drie centrale wijzers; en vooral de eerste met dat een fusee-and-chain combineert met een ‘remontoir d’égalité’ van één seconde. Dit kaliber, dat prijzen heeft gewonnen vanwege zijn nauwkeurige tijdwaarnemingsprestaties, laat nu meer zien op de gesatineerde blauwe wijzerplaat, één van de varianten die door Ferdinand Berthoud wordt aangeboden.”

Cyrus Etheral Twin Orbital Tourbillon

“Ik heb ‘m mogen uitproberen. Wat een boeiend horloge. De nieuwe Etheral-collectie is de eerste met een ronde kast in de geschiedenis van het merk. Cyrus combineert hier een futuristische esthetiek met de modernste mechanica. Een project dat startte in 2018 en werkelijkheid werd in 2024. Het uitgangspunt was om kinematica te combineren met een innovatief nieuw uurwerk. Het resultaat zijn twee vliegende tourbillons en een originele jump hour-weergave, wat de wijzerplaat een zeer krachtig uiterlijk geeft.”

Hermès Arceau Duc Attelé

“De Cut was erg leuk, maar deze sprong er uit voor mij bij Hermès. De hamers van de minute repeater zijn paardenhoofden, wat dit horloge niet alleen een tijdinstrument maakt, maar ook een kunstwerk dat het paardenerfgoed van het huis eert. Overigens een mooie klank en goed geconstrueerd. Het horloge is beperkt tot slechts 24 stuks en heeft een wijzerplaat met gestreept guillochémotief en een antracietkleurige coating, aangevuld met een koepelvormige cijferring met een sunburst-afwerking en een gerhodineerde behandeling. Aan boord vind je de Manufacture Hermès H1926. Met een gangreserve van 48 uur en samengesteld uit 563 onderdelen.”

H. Moser & Cie. Streamliner Perpetual Calendar

“Bijzonder, je ziet de perpetual calendar niet direct, maar toch ook wel. De nieuwe H. Moser & Cie. Streamliner Perpetual Calendar is het toonbeeld van less is more. In de opvallende kleurstelling combineren ze een minimalistische stijl met complexe techniek, gepresenteerd in een bedrieglijk ingetogen elegantie. De kast van de Streamliner Perpetual Calendar, gemaakt van staal, meet een indrukwekkende diameter van 42,3 mm en een hoogte van 11,0 mm. De eeuwigdurende kalender is af te lezen aan de twaalf stappen (maanden) door middel van de kleine rode wijzer. En het datumvenster op ‘vier uur’.”

Chopard L.U.C XPS Forest Green

“De ingetogen schoonheid van de L.U.C met een prachtige microrotor. Halverwege de jaren negentig richtte Karl-Friedrich Scheufele, co-voorzitter van Chopard, een werkplaats op die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het eerste interne kaliber om hulde te brengen aan de erfenis van de oprichter van het Maison: Louis-Ulysse Chopard. Deze nieuwe L.U.C XPS Forest Green viert de kernwaarden van de L.U.C-collectie met een Lucent Steel-kast van 40mm die perfect geproportioneerd is en aan boord het chronometer gecertificeerde kaliber L.U.C 96.12-L. Een collectie die altijd een plek zou moeten krijgen in lijsten als deze.”

Jaeger-LeCoultre Duomètre Quantième Lunaire

“Ik had een discussie met een andere journalist. Welke van de nieuwe Duomètres was de mooiste? De Heliotourbillon Perpetual is indrukwekkend met al zijn openingen, maar hier is het mooi dat je juist niet alles ziet. De vorm is goed, het blauw is prachtig en het is de eerste Duomètre in staal. Subtieler dan de anderen, maar juist door de ogenschijnlijke eenvoud maakt het indruk. De Duomètre Quantième Lunaire werd nu gepresenteerd in een iets grotere diameter van 42,5 mm, en haalt zijn inspiratie uit de looks van zijn voorgangers van zakhorloges uit de legendarische geschiedenis van het merk. Op de wijzerplaat heeft Jaeger-LeCoultre gekozen voor een diepblauwe tint die bijdraagt aan het moderne ontwerp.”