In tegenstelling tot beroemde plekken in Californië, Hawaï en Zuid-Afrika, is Nazaré geen bestemming die bekend staat om zon, zand en palmbomen. Juist daarom togen we met Tudor naar de TUDOR Nazaré Tow Surfing Challenge voor het meest spectaculaire wat je op surfgebied kunt zien.

Afgetekend tegen een achtergrond van leisteenkleurig water, ziet Nic von Rupp er klein uit. De 33-jarige Portugees-Duitse surfer kiest zijn pad over een monsterlijke golf terwijl zijn jetski-begeleider over de schuimende top verdwijnt.

De golf laat Von Rupp piepklein lijken, terwijl hij naar beneden stort. Terwijl een lawine van schuimend water achter hem opstijgt, één die hij probeert te ontlopen. Dit is waar surfers de strijd aangaan met een ijskoude grijze oceaan en hun leven riskeren om op enkele van de grootste, meest woeste golven ter wereld te surfen. Elk jaar, wanneer winterstormen de Atlantische Oceaan in een woedende waanzin doen razen, komen ’s werelds beste surfers samen in dit rustige Portugese strandstadje. Op zoek naar de grenzen en het verbreken van wereldrecords bij de TUDOR Nazaré Tow Surfing Challenge van de World Surfing League.

Surfen is op zichzelf natuurlijk al een spectaculaire sport, maar surfen op grote golven is iets dat je moet zien om het te geloven. Er gaat niets boven het zien van een surfer die een monsterlijk stuk water verovert. Daarom zijn de evenementen in het Big Wave-seizoen van de World Surf League (WSL) uitgegroeid tot gelegenheden die je niet mag missen.

Het big wave-competitieseizoen vond z’n oorsprong in 2009, toen Carlos Burle uit Brazilië de eerste WSL World Big Wave Tour-titel claimde. In de loop der jaren is het sterk in omvang gegroeid en trekt nu enkele van de grootste namen in de surfwereld aan.

Bucketlist

De TUDOR Nazaré Big Wave Challenge ontvouwde zich in epische golven van 9 tot 12 meter bij het wereldberoemde Praia do Norte in Nazaré, Portugal. “Bij surfen op grote golven heb je te maken met een superieure kracht van de natuur,” vertelt Von Rupp. “Je wordt voortdurend geconfronteerd met je angsten en je bevindt je op onbekend terrein, vooral in Nazaré waar nog nooit eerder op golven van die omvang is gesurft. Het is heel bijzonder.”

Nazaré dankt zijn bekendheid aan een unieke samenloop van geologische factoren, waaronder een immense onderwaterkloof die de volledige kracht van de oceaan langs een gladde zandbodem rechtstreeks naar de kust stuwt.

Omdat er geen rotsen of riffen zijn die dit vertragen, resulteert dit in golven van enorme omvang en bijna onvoorstelbare kracht, die tot wel 30 meter boven het schuim kunnen uitstijgen.

Twaalf jaar geleden had echter bijna niemand in de surfwereld van Nazaré gehoord. Dat veranderde toen de Amerikaanse surfer Garrett McNamara een golf van 24 meter bereed, waarmee hij een wereldrecord verdiende voor de grootste golf ooit gesurft. Het moment waarop Nazaré een plek op de bucketlist van elke professionele surfer kreeg.

Het grote golfseizoen loopt meestal van november tot en met maart, omdat dit de maanden zijn waarin surfers de grootste deining kunnen vinden. Maar een krachtige deining is niet genoeg om een grote golfcompetitie op gang te brengen. Er zijn nog veel meer variabelen waarmee je rekening moet houden voordat een wedstrijd kan worden gestart. Zoals wind, getijden, deiningrichting en de beschikbaarheid van surfers. Daarom hebben ze allemaal lange wachttijden en hadden we maar een paar dagen eind januari toen we de call kregen om naar Portugal af te reizen.

Von Rupp: “”Het is een levensstijl, een bron van inspiratie. Het betekent dat ik voortdurend in contact kan zijn met de natuur. Pas tijdens het surfen voel ik me echt vrij en kan ik mezelf als persoon uiten. Het is niet alleen een onuitputtelijke bron om nieuwe dingen te leren, het staat nu centraal in mijn groei.”

Big Waves

Geboren in 1990, met een Duits-Amerikaanse vader en een Zwitserse moeder, en opgegroeid in het Portugese Sintra, gaf de internationale achtergrond van Nic von Rupp hem al vroeg een nieuwsgierigheid naar reizen en avontuur.

Op slechts negenjarige leeftijd begon Nic met surfen, en zijn honger om te triomferen leidde hem naar een succesvolle carrière als junior, waarbij hij nationale en internationale titels won. Toen hij professioneel werd, begon Nic wereldwijd te reizen tijdens de World Qualifying Series, waar hij echt uitblonk, waardoor hij in 2013 werd uitgeroepen tot ‘European Surfer of the Year’. Zijn vertrouwen in het water maakte hem hongerig naar de ultieme uitdaging die de sport te bieden had: het betreden van de gevaarlijke wereld van competitief surfen op grote golven.

Om de pols van Von Rupp en ondergetekende: de Pelagos FXD. Hoewel de Black Bay sinds 2012 hét succes is, is de Pelagos ook niet te onderschatten. Dit leidde tot de FXD-versie die in 2021 uitkwam – de meest indrukwekkende Pelagos tot nu toe.

De Pelagos FXD (€4.230) heeft de dikte van de standaard Pelagos verkleind van 14,3mm naar 12,7mm, het heliumontsnappingsventiel is verwijderd en de waterbestendigheid is verlaagd van 500 naar 200 meter om een meer praktische optie te geven voor duiksituaties in de echte wereld. Dit alles met een diameter van 42mm voor de titanium kast en uitgerust met twee bandopties: een zwarte rubberen band en een comfortabele stoffen bosgroene NATO-band met een rode streep. De FXD wordt aangedreven door het automatische uurwerk MT5602.

Big Wave

Von Rupp maakt sinds 2022 deel uit van de Tudor-familie, toen hij vlak voor een eerdere TUDOR Nazaré Tow Surfing Challenge de krachten bundelde met de Zwitserse horlogemaker. Hij versterkte de samenwerking snel door tijdens de competitie de beste teamprestatie te behalen en die dag won hij een Tudor Pelagos voor zijn prestaties. Sindsdien heeft hij ‘m nooit meer afgedaan en hij droeg het horloge tijdens al zijn successen.

“In dit spel is er geen triomf zonder uitdaging,” vult Von Rupp aan. “Je moet alles riskeren en hard werken bij elke zonsopgang. De kracht en omvang die de golven uitdrukken zijn een uitdaging en een unieke kans voor surfers. Ik beoefende voor het eerst big wave-surfen toen ik in 2004 de enorme golven bij Nazaré zag. Ze waren indrukwekkend en veranderden mijn leven, waardoor ik een verlangen kreeg om mezelf te testen en mezelf over mijn grenzen heen te duwen.”

Het is precies deze onwrikbare toewijding aan de sport die Von Rupp zijn gedurfde reputatie heeft opgeleverd en hem het onderwerp heeft opgeleverd van het tweede seizoen van HBO’s documentaireserie 100 Foot Wave. Een goede tweede als je hem niet live kunt aanschouwen. Mis deze docu niet, waarin hij ons meeneemt in de wereld van het overwinnen van de enorme golven van Nazaré.