‘Waterhorloge’ HYT H1 nu ultralicht

Vloeistoffen en mechanische horlogetechniek gaan niet zo goed samen. Hoe haalt iemand het dan in zijn hoofd om een vloeistofreservoir in de horlogekast op te nemen, en hier zijn merkimago aan op te hangen? In 2002, was dat precies wat Lucien Vouillamoz wilde. Hij liep al een tijdje rond met zijn idee voor een ‘waterhorloge’. Het probleem was natuurlijk hoe hij de zwaartekracht die zo’n clepsydra (het Latijnse woord voor een horloge of klok die de tijd aangeeft door middel van stromend water) gebruikt, in een draagbaar, waterdicht horloge moest gieten.

HYT-Alumen-Blue-2
Een aantal jaar later komt de voormalige nucleaire ingenieur met een graad in thermodynamiek met de oplossing. Hij gebruikt twee flexibele vloeistofreservoirs die beide vastgemaakt zijn aan een uiteinde van hetzelfde buisje. Na zorgvuldige tests met een prototype en de aanvraag van patenten op de nieuwe vinding, gaat Vouillamoz met Vincent Perriard, de ceo van horlogemerk HYT, in zee. Jean-François Mojon van Chronode ontwikkelt het uurwerk voor het eerste model, de H1. Vincent Perriard vraagt de Etude de Style design lab om de vormgeving van de H1 voor hun rekening te nemen. Preciflex, geleid door Lucien Vouillamoz, levert de componenten met de vloeistoffen. De primeur komt in 2010, als HYT het eerste ‘waterhorloge’, met rode details, toont op de Baselworld Fair in Bazel, Zwitserland.

HYT-Alumen-Blue-back
Dit jaar presenteert HYT een nieuwe, ultralichte versie van de H1, de H1 Alumen Blue. De kast meet 48,8 mm. in diameter en is gemaakt van een legering die rijk is aan aluminium, het zogenaamde ALUN 316B. De vloeistoffen zijn blauw gekleurd in deze nieuwe versie van de H1, wat mooi contrasteert met de blaasbalgen en de titanium koepel op 6 uur die met rhodium zijn bekleed.
De lichtgevende vloeistof beweegt door de buizen van de indexring om de tijd aan te geven in uren, wat overigens retrograde gebeurt. De minuten worden getoond in een display op 12 uur, de seconden hebben aparte dial op 10 uur en het horloge heeft een gangreserve-indicator op 2 uur en moet met de hand worden opgewonden. Het bevat een exclusief HYT-kaliber met 65 uur gangreserve. De alligatorband is met rubber bekleed. Het horloge is waterdicht tot 100 meter.

HYT-balgen
De H1 Alumen Blue komt in een gelimiteerde oplage van 50 stuks à € 59.000.

Kijk voor meer informatie op www.hytwatches.com