22 maart werd het Goldgena Project gelanceerd. Het project heeft al doel het ontwikkelen van betaalbare mechanische horloges waarbij volledige transparantie wordt gegeven over hun herkomst en de kosten. Een tikkie rebels doel vinden de initiatiefnemers, maar de traditionele manier van distributie en marketing rondom ‘Swiss Made’ kan wel een por in de zij gebruiken. Het te lanceren horloge van Goldgane heeft dan ook het Goldgena TTO-label meegekregen: Total Transparency on Origin.
Bij het Goldgena project worden horlogeliefhebbers uitgenodigd om hun mening te delen en betrokken te zijn bij elke fase van het project. Al ruim 3.500 personen hebben hier gehoor aan gegeven. Dit gaat via een speciale website, en die inmiddels al meer dan 28.000 maal bezocht. Het horloge wordt gelanceerd door middel van crowdfunding.
Crowdfunding zelf is geen nieuwkomer meer, maar binnen de wereld van de hogere horlogerie nog niet gedaan. De methode vraag een continue stroom van aandacht om blijvende betrokkenheid te genereren. Elke twee weken onthult het Goldgena project dan ook een nieuwe fase. Initiatiefnemer van Goldgena is Claudio D’Amore (40). Deze Zwitser met Italiaanse ouders studeerde in 2000 af aan de Lausanne Design School, inclusief een graad in design, en vertrok naar Londen om er te werken voor Ross Lovegrove. In 2005 startte Claudio D’Amore in Lausanne, niet ver van Genève een klein atelier. De afgelopen jaren heeft hij gewerkt voor zo’n veertig horlogemerken waaronder Tag Heuer, Parmigiani, Montblanc, Oris, Eberhard en Hautlence. Het Goldgena Project bestaat uit een klein team van drie man sterk.
Het Goldgena Project geeft iedereen die een verkoop genereert een deelnemerspercentage van 10%. Daarnaast zal aan de eigenaars van het horloge gevraagd worden om open te staan voor ‘meet and greets’ met potentiële klanten, zodat ook die enthousiast kunnen worden en zien wat ze kopen.
Maar meest belangrijk is de interactie rondom het ontwerp. Inmiddels is het eerst ontwerp onthuld en kan er gestemd en becommentarieerd worden. Zelf willen de makers een eerste model neerzetten dat de transparantie en mechanische aspecten uitdraagt. Er is gekozen voor een eenvoudige, elegante en ergonomisch lijn met behoud van karakter. Om het thema ‘transparatie’ te benadrukken is het mechanisme zichtbaar. En het uurwerk zelf? Daar mag het publiek zich nog over buigen. Dus roept u maar… Wel of niet Swiss-made, goedkoop of duur, want ook een als ‘Swiss’ gelabeld horloge kan nog altijd veel onderdelen uit Azië hebben. Hoe het ook uitpakt, Goldgena is niet van plan er geheimzinnig over te doen. Goldengena wordt vervolgd.
Tijdens de zomermaanden werkt het Goldgena team alle details uit zodat vanaf september de crowdfunding kan starten. De beraamde richtprijs ligt op € 9.000
Meer informatie: www.goldgena.com