U-Boat slaat met Tipo horloge nieuwe designweg in

Tipo, is de nieuwste creatie van Italo Fontana, de bedenker van het Italiaanse merk U-Boat. In Bazel werd dit nieuwe model gepresenteerd en het kreeg meteen de handen op elkaar. Het design wijkt af van eerder U-Boat horloges en Fontana gaf toe dat hij met zijn merk een nieuwe weg wil inslaan.

U-Boat_Tipo_7901_fronteoklowVoor wie U-Boat nog niet kent, in 1942 gaf het Italiaanse ministerie van Oorlog opdracht aan het bedrijf Officine Fontana om een horloge voor de piloten van de Italiaanse luchtmacht en de officiers van de Duitse onderzeeërs te maken. Het bedrijf maakte tot dan toe onderdelen voor wapens en kon wel uit de voeten met  de eisen van het ministerie. Het ontwerp moest precies, accuraat en sterk zijn en de tijd moest af te lezen zijn onder alle omstandigheden en alle lichtniveaus. Vanwege politieke bemoeienis werd de fabricage ervan echter afgeblazen.

U-Boat_Tipo_7472 Side4In het jaar 2000 pakte de neef van Ivo Fontana, de oprichter van Officine Fontana, de draad weer op, met de originele ontwerpen, kleursamples en materialen die bewaard waren gebleven. Met deze gegevens startte hij met de fabricage van de originele U-Boat horloges. Tegenwoordig is er een uitgebreide lijn van de originele U-Boat horloges alsmede de eigentijdse versies op de markt. Naast het reguliere assortiment presenteert U-Boat Watches ook regelmatig de “Limited Edition” horloges.

U-Boat_Tipo_7472 Side3
De nieuwe limited Tipo heeft hetzelfde karakter als zijn voorgangers, maar het design is compleet nieuw. Het heeft een gepatenteerd systeem voor de sluiting van de kroon, met een steun en een schuifpoussoir die de kroon tegen waterdruk beschermen, maar ook tegen niet gewenste activatie.
Het horloge is fors, het heeft een 50 mm kast, en de vorm is niet eerder getoond: de kast bestaat uit drie delen: een kast, een kastdeksel en een bezel die op het saffierglas is gezet met een nieuw Cross Lock systeem met twee enorme schroeven. Er zijn twee versies van het horloge, een titanium en een bronzen, die allebei met PVD zijn behandeld. Van de twee versies zijn ook weer twee modellen verkrijgbaar, een Tipo versie 01 en een versie 02 met een zwarte of beige wijzerplaat met indexen en cijfers in bruin Luminova.

U-Boat_Tipo_7473BackDe bijzondere bronzen versie met nummer 7473-7901 en de titanium versie, de 7900-7472, hebben beide dezelfde specificaties met uitzondering van het materiaal, natuurlijk. De kast is net als bij de titanium versie 18,6 mm. De kroon zit aan de linkerkant met het speciale beschermingsmechanisme. Binnenin tikt het automatische ETA 2836-2 uurwerk met uren, minuten, kleine seconde, datum en dag van de week. Het horloge is waterdicht tot 100 meter. De Code 4330 U-Boat Vintage band is handgemaakt van kalfsleer, en behandelde volgens de technieken uit de 19e eeuw, waardoor de band een natuurlijk, relaxt uiterlijk heeft. De gesp is in brons uitgevoerd. Elke versie is gelimiteerd tot 299 stuks. Prijs: € 5.600 (titanio) en € 5.900 (bronzo)

Kijk voor meer informatie op www.uboatwatch. com