Steltman Watches heropent: ruim baan voor horloges

Het pand op het Noordeinde 15 ligt er verlaten bij: de rolluiken half geloken, de vitrines leeg. Om de hoek, op Plaats 16, bruist het echter van de activiteit. Steltman Watches verhuist dit weekend naar het statige plein tegenover de hofvijver en geeft zijn topmerken van Zwitserse, Duitse en Nederlandse makelij ruim baan.

interieur-steltman-watches2Steltman Watches was zestien jaar gevestigd op het Noordeinde, vlak bij de plek waar grondlegger Johannes Steltman ooit zijn juwelierszaak begon. In 2005 werd er al grootscheeps verbouwd, maar het pand werd de laatste jaren duidelijk te klein voor een collectie met klinkende namen als Patek Philippe, Breguet, Chopard, Cartier, IWC, Jaeger-LeCoultre, Baume & Mercier, Nomos en Panerai. Er wordt nog onderhandeld over nieuwe merken. In de nieuwe winkel, die een oppervlakte heeft van 230 vierkante meter, hebben alle merken een shop-in-shop in de vorm van een merknis, waarin zij hun belevingswereld en imago goed voor het voetlicht kunnen brengen.

Steltman-watches-winkel-interieur-heyligers-den-haag
Ook Nederlandse horlogegrootheden, zoals Christiaan van der Klaauw, Grönefeld en Aspen zijn er te bewonderen. Steltman Watches kan in het nieuwe ontwerp veel meer exemplaren uit de collecties laten zien, en heeft modellen voor zowel heren als voor dames. Er is ook een kleine selectie van juwelen uit de Safari by Steltman® collectie aanwezig.

ontwerpschets-steltman-heyligers
Het ontwerp en de uitvoering van de nieuwe winkel van Steltman Watches lag in handen van architectenbureau Heyligers design+projects (zie hier foto’s van de verbouwing) dat in nauwe samenspraak met Steltman een winkel creëerde in neutrale kleuren en met hoge plafonds waarin de merken hun eigen imago voor het voetlicht kunnen brengen, zonder afbreuk te doen aan het belangrijkste merk in de zaak: Steltman.
Steltman heeft een erfgoed van bijna 100 jaar oud en het servicegerichte merk-DNA dat werd ingegeven door oprichter Johannes Steltman vormt ook vandaag de dag nog altijd de belangrijkste pijler onder het succes. Om zijn legacy te eren is het Leitmotiv in het interieur dan ook een binnen een ontwerp dat wordt gesierd door het goudsmids-meesterteken van Johannes Steltman – de vervlochten ‘J’ en ‘S’ – dat in reliëf op de muren is aangebracht en de winkel intiem en herkenbaar maakt, en deze tot een eenheid smeedt. Ook een ander icoon – de ‘Steltman-stoel’ – ooit ontworpen door Gerrit Rietveld voor Steltman Juwelier, heeft een prominente plek in de winkel gekregen. Als zitmeubel, maar ook als enorm lichtobject boven de trap die van de begane grond naar het souterrain leidt (met toestemming van Rietveld Originals, het bedrijf van de erfgenamen dat het erfgoed van Rietveld bewaakt). Misschien is hier per ongeluk weer een nieuw designicoon geboren?

iwc-steltman-watches2Het eigen uurwerkmakersatelier is goed zichtbaar achter in de zaak gevestigd om het ambachtelijke van het horlogevak te onderstrepen. De uurwerkmakers van Steltman zijn door de meeste van de gevoerde merken gecertificeerd om onderhoud en reparaties in eigen huis uit te voeren en hun werk kan vanuit de winkel worden bewonderd.
In het souterrain, ten slotte, is ruimte voor toekomstige masterclasses, (culinaire) evenementen, workshops en productpresentaties. De verlichting kan er worden aangepast naar daglicht-verlichting en de tafels kunnen op werkbankhoogte worden afgesteld, zodat ook grotere groepen met uurwerken aan de slag kunnen gaan.

Kijk voor meer informatie op www.steltman.nl