Pre-SIHH: IWC Portugieser Annual Calendar

Januari is de maand van de chique SIHH – de Salon International de la Haute Horlogerie – in Genève. IWC lanceert daar de nieuwe Portugieser Annual Calendar die twee primeurs voor IWC herbergt en drie zeer bijzondere functionaliteiten in een enkele horlogekast: het nieuwe model dicht het gat tussen de eeuwigdurende kalender en de – meer eenvoudige – modellen met datumaanduiding. IWC ontwikkelde voor de nieuwe Annual Calender (Ref. 5035) een nieuw kaliber, de IWC 52850, met twee veertonnen, die de functies aandrijft en een 7-daagse gangreserve heeft. IWC-portugieser-portuguese-annual-calendar-watch-drie-vensters
Na de minute repeater uit 1995, de 7-daagse gangreserve uit 2000, de eeuwigdurende kalender uit 2003, de tourbillon Mystère uit 2004, de tourbillon met constante aandrijving uit 2011 en het recente 8-daagse handopwind uurwerk uit 2013 maakt de nieuwe jaarkalender van de Portugieser collectie meer en meer een collectie van complicaties. 2015 is dan ook door IWC uitgeroepen tot Jaar van de Portugieser. Het nieuwe kaliber is de start van een tijdperk van meer en meer in huis geproduceerde kaliberfamilies.
De jaarkalender is gesitueerd op 12 uur op de wijzerplaat, en toont de maand, datum en dag in drie afzonderlijke, halfronde vensters. Het mechanisme houdt rekening met de verschillende lengtes van de maanden, echter in tegenstelling tot een perpetual calendar, merkt de annual calendar de lengte van februari in schrikkeljaren niet op. Dan moet er dus een handmatige correctie worden gedaan. Dit gaat heel eenvoudig door middel van de kroon en niet met een aparte correctieknop, die het strakke uiterlijk van de Portugieser zou hebben gecompromitteerd.

IWC-portugieser-portuguese-annual-calendar-watch-goud
Want het design is zoals altijd zeer belangrijk voor de Portugieser. De volumineuze 44,2 mm. kast, de gegroefde lunette, de klassieke ‘spoorrails’ die als minutenaanduiding dient en de slanke wijzers, lijkt de Portugieser op het originele model uit 1939. De kleine seconde wijzerplaat zit nu echter niet op 6 uur, maar op 9 uur. De subdial op 3 uur geeft de 7-daagse gangreserve aan. De Amerikaanse notatie van de datum, met eerst de maand, dan de datum en dan de dag van de week, is een hommage aan de Amerikaanse grondlegger van IWC, F. A. Jones.


IWC-portugieser-portuguese-annual-calendar-watch-caliber-52850-backDe Portugieser Annual Calendar is er in 18 kaart goud (Ref. IW503504) met een zilverplated wijzerplaat of in roestvrij staal met een zilverplated (Ref. IW503501) of een midnight blue wijzerplaat (Ref. IW503502) dial. Alle versies hebben een zwarte Santoni alligator leren band. Het saffierglazen achterdeksel gunt de liefhebber een blik op het nieuwe IWC-52850 kaliber. In de hele 52000-kaliber range zijn de rotors dunner gemaakt, en de bruggen meer opengewerkt en bezet met een massief gouden ‘Probus Scafusia’ medaillon. De dubbele veertonnen en het verbeterde Pellaton opwindsysteem met slijtvaste onderdelen in zwart en wit hightech keramiek zijn zo van alle kanten zichtbaar.

Prijs nog niet bekend.

Kijk voor meer informatie op www.iwc.com