Panerai Mare Nostrum gelimiteerde heruitgave

Met zijn 52 mm. doorsnede is de nieuwe PAM603 – Radiomir Mare Nostrum geen kleine jongen. Maar wie onder water allerlei activiteiten ontplooit heeft nu eenmaal een grote, goed afleesbare klok nodig, en geen pietluttig polshorloge. De chronograaf – want dat is deze Mare Nostrum – werd in 1943 al door Panerai ontworpen voor de dekofficieren van de Italiaanse marine. De collectie krijgt een nieuwe impuls door deze gelimiteerde heruitgave van 300 exemplaren.

Panerai-Mare-Nostrum-Pam603_sideDe naam Mare Nostrum (onze zee) komt uit de tijd van de Oude Romeinen, die na hun overwinningen op Egypte en Spanje, de Middellandse Zee deze koosnaam gaven. Vele eeuwen later, tussen 1941 en 1942, gaf Italië de zee deze naam opnieuw, toen de Italiaanse marine de Mediterrannée wederom korte tijd domineerde in de Tweede Wereldoorlog. De naam, die uit 1943 stamt, verwijst waarschijnlijk naar deze recente periode, maar was al langer geliefd bij de familie Panerai. In 1924 werd hij al gebruikt door Guido Panerai voor zijn eerste Panerai chronograaf. Helaas is dat model in zijn geheel verloren gegaan. Van de chronograaf uit 1943 bestaan echter nog enkele prototypes, waardoor het 2015 model kon worden ontworpen, waarbij de ontwerpers technisch en esthetisch trouw zijn gebleven aan het origineel.

Panerai-Mare-Nostrum-Pam603_nightToch zijn er wel verschillen te ontdekken: het materiaal van de kast, bijvoorbeeld. Die is gemaakt van geborsteld titanium in plaats van staal. Titanium is hypo-allergeen en licht van gewicht en heeft wel de hardheid om hoge druk, schokken en corrosie te weerstaan. Ook de brede, platte bezel en het geschroefde kastdeksel dat de woorden “Mare Nostrum” bevat zijn van geborsteld titanium.

Panerai-Mare-Nostrum-backDe chronograaffuncties worden aangestuurd door twee klassieke poussoirs van titanium en de metingen zijn af te lezen via de centrale secondewijzer en een minutenteller op 3 uur. De continue secondewijzer draait zijn rondjes op een subdial op 9 uur. Het saffierglas is dubbel ontspiegeld en ligt boven een wijzerplaat met twee niveaus. In tegenstelling tot het donkergroen van het origineel is nu gekozen voor tabaksbruin, dat mooi matcht met de bruine leren band en ecru stiksel

Panerai-Mare-nostrum-Pam603_Cat_Front_BDe nieuwe Mare Nostrum heeft een handopwindkaliber OP XXV op basis van een Minerva 13-22 dat 18.000 v/ph heeft, net als het Angelus uurwerk van het vintage prototype. Het nieuwe kaliber heeft echter wel een modern kolomrad en een zwanenhalsfijnafstelling. De bruggen zijn gemaakt van Maillechort, een nikkel-zilverlegering dat moeilijk te bewerken is, en dat is afgewerkt met een Côtes de Genève patroon.

De Mare Nostrum Titanio – PAM00603 is waterdicht tot een druk van 3 bar (ca. 30 meter) en kost € 37.000

Kijk voor meer informatie op www.panerai.com