Dit is één van de meest interessante IWC-releases van dit jaar. En het bleef bijna onopgemerkt. Voor IWC-liefhebbers was het enkel de website van het merk waar je de nieuwe Pilot’s Watch Mark XX kon ontdekken.

Wij zijn in ieder geval enthousiast. Een ingetogen model dat de essentie van het pilotenhorloge herbergt en uiteraard inspiratie haalt uit de Mark XI en de opvolger is van de Mark XVIII.

Op het eerste gezicht ziet dit nieuwe horloge er vooral dressier uit dan de meeste Pilot’s Watches. IWC heeft het ontwerp en de leesbaarheid subtiel aangepast, maar met een diameter van 40mm wijkt de nieuwe versie niet af van het vorige model.

Mark XI

Ook de matzwarte of blauwe keuzes en witte Arabische cijfers zijn behouden. De duidelijkste verandering is het datumvenster op ‘drie uur’, het venster is op een witte achtergrond. Tweede grote verandering: op ’twaalf uur’ is het IWC-logo iets naar boven geplaatst.

De originele Mark XI gaat alweer terug naar 1948, toen IWC ‘m maakte voor de Britse luchtmacht en sindsdien een legendarisch pilotenhorloge is geworden onder verzamelaars.

Manufacture uurwerk

De Mark XVIII werd in 2016 geïntroduceerd en gezien als de opvolger van de XI. In tegenstelling tot zoveel pilotenhorloges (vooral van IWC) was het aan de kleine kant met 40mm (ook al was de historische Mark XI 36 mm), waardoor de iconische Pilot’s Watch-lijn van IWC zoveel toegankelijker en draagbaarder werd.

De nieuwe Mark XX biedt niet alleen een manufacture 32111 automatisch uurwerk met een uitstekende gangreserve van vijf dagen, maar ook een reeks upgrades van de Mark XVIII.

Afgeslankt

Het finetunen gaat van subtiele ontwerpelementen tot specificaties en kastafmetingen. Hoewel de stalen behuizing nog steeds 40mm is, is hij met 0,2 mm tot 10,8 mm afgeslankt. Subtiel, zeker, maar in principe is elke afslanking welkom. Verder is, ondanks een slankere behuizing, een waterdichtheid van 100 meter aanzienlijk beter dan de 60 meter van de Mark XVIII.

Een zeer draagbaar dagelijks pilotenhorloge. Wat subtieler dan de rest, zonder de essentie te verliezen. De IWC Pilot’s Watch Mark XX is nu uit en kost €5.550.