Grand Seiko verrast ons met de lancering van twee nieuwe horloges, waarvan het ontwerp een herinterpretatie is van het klassieke 44GS-model uit 1967.

Met zijn Heritage-collectie sluit Grand Seiko aan bij de geschiedenis van horlogeproductie in Japan. Iets dat ooit begon in het Meiji-tijdperk (1868 tot 1912). Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd echter de nadruk gelegd op precisie-instrumenten, wat leidde tot de ontwikkeling van een belangrijke industrie in Japan met de productie van klokken, die onderdeel werd van de naoorlogse wederopbouw.

Door importbeperkingen moest Seiko alleen in eerste instantie de benodigde gereedschappen en instrumenten zelf ontwikkelen.

Sunburst

Na de voorgangers Marvel, Lord Marvel en Crown vormde de Grand Seiko, die in 1960 voor het eerst werd gepresenteerd, het huidige hoogtepunt in de ontwikkeling van het merk. Iets dat 60 jaar later nog steeds één van de hoekstenen blijft binnen de collecties van het Japanse bedrijf.

Nu breiden ze de Heritage-collectie uit met twee nieuwe modellen. De Grand Seiko SBGW291 en SBGW293. Grotendeels identiek, waar de modellen alleen verschillen in hun kleurstelling.

De SBGW291 heeft een zilveren sunburst wijzerplaat. De krokodillenleren band is donkergrijs van kleur. Voor de SBGW293 heeft Grand Seiko gekozen voor een bruine sunburst-wijzerplaat in combinatie met een in kleur gecoördineerde krokodillenband. Voor de afwisseling zou die bruine uitvoering best wel eens in ons achterhoofd kunnen blijven hangen.

Sinds 1967

Bij beide modellen heeft de roestvrijstalen kast een diameter van 36,5 millimeter. Grand Seiko noemt ze een gestroomlijnde, middelgrote herinterpretatie van het originele 44GS-ontwerp uit 1967. Wat research wijst uit dat de 44GS in 2012 en 2013 al eens is langsgekomen in een bepaalde uitvoering, maar niet in deze relatief kleine diameter. Iets dat ‘m wel dichter bij het origineel brengt.

Dit horloge is het kleinste 44GS-ontwerp in de Grand Seiko-collectie en zit licht en minimalistisch om de pols dankzij het slanke, handopwindbare kaliber 9S64. De gangreserve is 72 uur, het horloge heeft een waterbestendigheid van 100 meter (tien bar).

Reflectie

Alle elementen samen zorgt ervoor dat deze klassieke dresswatch alles in zich heeft van wat een Grand Seiko moet zijn. Neem scherpe, diamantgeslepen uurmarkeringen en wijzers en een heldere, open wijzerplaat met een sunburstpatroon.

Het is er dan ook één in zijn puurste vorm. Dit houdt in dat de behuizing, de wijzers en de indexen zo zijn ontworpen dat ze zelfs de kleinste lichtstraal reflecteren en steeds een ander samenspel van licht en schaduw produceren, afhankelijk van de kijkhoek. Net zoals ze dat in 1967 ook al deden. Beide Grand Seiko-modellen kosten €5.200 en verschijnen in september.