Limited Edition vintage pilotenhorloge: IWC Pilot’s Watch Mark XVIII

Op 1 juli lanceert IWC Schaffhausen een speciale versie van de Pilot’s Watch Mark XVIII naar het originele ontwerp van de historische Pilot’s Watch Mark  XI / Mark 11. Deze speciale editie is gelimiteerd tot 1.948 horloges, als referentie naar het jaar waarin de eerste Mark 11 werd geproduceerd.

In het begin van de jaren veertig creëerde de MoD, samen met een 12 tal horlogehuizen, waaronder IWC horloges voor militair personeel. Deze horloges hebben voor verzamelaars nog altijd een waardevolle betekenis en worden door liefhebbers liefkozen ‘Dirty Dozen’ of Mk. X genoemd. Hoewel goedgekeurd voor militair gebruik bleek de nauwkeurigheid onvoldoende voor piloten. Halverwege de jaren 40; 1946-1947 werd gewerkt aan een nieuw model, de Mark XI, ook wel geschreven als Mark 11. Dit model werd vanaf 1948 in gebruik genomen.

De 1948 ‘Mark’ had een mat zwarte ijzeren wijzerplaat met Arabische indexen, met daarboven rechthoekige markeringen die op de kwartieren voorzien zijn van lichtgevend materiaal. Ze werden voorzien van een Zwitsers uurwerk met een 36-uurs gangreserve en een precisie die niet meer mocht afwijken dan 4 seconden per dag. De metalen band zat permanent aan de kast gemonteerd. Het origineel werd voornamelijk geleverd aan bemanning van de Royal Air Force, maar werd ook wel gebruikt door andere Commonwealth-strijdkrachten.

De Pilot’s Watch Mark XVIII Edition “Tribute to Mark XI” (Ref. IW3270-07) heeft veel aspecten behouden van het oorspronkelijke ‘Mark’. Typerend detail zijn de wijzers, uiteraard voorzien van luchtgevend materiaal, net als de indexen. Deze zijn rechthoekig voorgegeven voor de minuten- , en puntig voor de uurwijzer. Het model verschilt van met het origineel met dunnere indexen en doordat de driehoekige index op 12 uur geen twee punten meer naast zich heeft.IWC Pilot’s Watch Mark XVIII

Anders dan het origineel uit de late jaren 40  wordt het sportieve pilotenhorloge gedragen op een groene Nato-band. Optioneel is het horloge leverbaar met een stalen band. Het uurwerk wordt dankzij een kooi van zacht metaal beschermt tegen magnetische velden en het saffierglas is beveiligd tegen plotselinge wegvallende druk in de cockpit.IWC Pilot’s Watch Mark XVIII detail. jpg

Het horloge met 40 mm kast (en een waterdichtheid tot 60 meter) is voorzien van een zwarte wijzerplaat met lichtgevende, witte Arabische cijfers zoals ook te zien op een ‘Mark’ die vanaf 1967 tot de vroege jaren 1980 in Schaffhausen werd vervaardigd. Onder de wijzeplaat bevindt zich kaliber A30110, dit automatische uurwerk heeft een frequentie van 4 hrz (28.800 tikken per uur) en genereert een gangreserve van 42 uur.

IWC Pilot’s Watch Mark XVIII_kastdekselEén dingetje voor de liefhebber van het vintage IWC pilotenhorloge, de nu uitgebracht special is uitsluitend beschikbaar via Harrods in Londen voor de duur van drie maanden vanaf 1 juli. Pas daarna komt het horloge beschikbaar via alle andere IWC-boetieks en IWC verkooppunten.

Prijs: € 4.790
Meer informatie: IWC.com