Omega Seamaster Planet Ocean (één blok) Big Blue duikhorloge

Omega was vastberaden om nog dieper in de kunst van keramische horlogerie te duiken en liet zich daarbij inspireren door het succes van de Planet Ocean “Deep Black” uit 2016. Het merk wilde een combinatie van een GMT en duikhorloge vervaardigen uit één blok blauw keramiek. Dit heeft geleid tot de Omege Seamaster Planet Ocean Big Blue.

Keramiek wordt sinds halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw gebruikt in de horlogerie. Dit is met name te danken aan de pioniersinspanningen van de Swatch Groep.
Keramiek is zes keer zo hard als staal. Het krast, verkleurt of verbleekt nooit, waardoor het een ideaal materiaal is voor de functionele vereisten van zelfs de meest robuuste horloges. Omega gebruikte keramiek voor het eerst zo’n acht jaar geleden in de vorm van een kleine driehoek op een sieraad in de Seamaster Planet Ocean-collectie. Vanaf dat moment werd het materiaal steeds vaker verwerkt in nieuwe creaties van het merk.

Omega big planet ocean blue 21592462203001_close-upSinds dat eerste kleine driehoekje heeft Omega keramiek geïntegreerd in vele andere ontwerpen. Het is te vinden in lunettes, wijzerplaten en complete horlogekasten. Voor een moderne keramische Speedmaster wordt eerst onder druk de kast gevormd uit een speciaal op zirkonium gebaseerd poeder. Tijdens een sinteringsproces wordt het vervolgens verhit tot een temperatuur van 1400°C, waardoor het hard en krasbestendig wordt. Omdat het zo hard is, zijn vervolgens diamantwerktuigen nodig om de definiërende randen en gleuven toe te voegen terwijl er wordt gesmeerd en gekoeld met olieoplossingen onder hoge druk. Een plasmabehandeling van drie uur in een oven bij 20.000°C bereidt het materiaal ten slotte voor op het lasergravureproces.Omega big ocean bue _casebackDe Omega Speedmaster ‘Dark Side of the Moon’ was het eerste model met zo’n volledig keramische kast. Daarna volgden modellen als de ‘White Side of the Moon’ en  Grey Side of the Moon” . De “Big Blue” heeft de kenmerkende Planet Oceankleuren blauw en oranje en heeft de allereerste Omega-kast die geheel is gemaakt van blauw keramiek. Daarnaast heeft het horloge een blauwe keramische wijzerplaat met oranje GMT-markeringen. De wijzers en indexmarkeringen van 18K witgoud zijn voorzien van een witte laag Super-LumiNova; ze steken prachtig af tegen de blauwe wijzerplaat. Op de blauwe keramische lunette staat een duikschaal met cijfers van Liquidmetal® numerals. Op de eerste 15 minuten is een mix van oranje rubber en keramiek aangebracht. Het OMEGA-logo op de kroon en het symbool voor het heliumontluchtingsventiel zijn door middel van rubberinjecties van een oranje kleur voorzien. Ook de achterkant van de ‘Big Blue’ is indrukwekkend met zijn schroefdeksel met alveolendessin. Dit is voorzien van een unieke innovatie van OMEGA, namelijk een gepatenteerd keramisch Naiad Lock waarbij de gegraveerde tekst mooi in positie blijft.21592462203001_PUBDe blauwe rubberen band met oranje stiksels en randen wordt gesloten met een blauwe keramische gesp. De Planet Ocean ‘Big Blue’ is waterbestendig tot 60 bar en wordt aangedreven door de Omega Master Chronometer kaliber 8906. Het horloge heeft de 8 zware beproevingen van METAS (het Zwitsers Federaal Metrologisch Instituut) doorstaan en mag daarom de Master Chronometercertificering dragen.

Prijs: € 9.400
Meer informatie: Omega.com