Nieuwe wervelwind van Vacheron Constantin

Driewijzer Woensdag presenteert de FiftySix Tourbillon

Fiftysix Tourbillon 6000E-000R-B4886000E-000R/B4886000E 000R B488

Eerder dit jaar presenteerde Vacheron Constantin de FiftySix-collectie. De ‘VC’-expositieruimte tijdens de SIHH was ingericht met allerlei Sixties attributen zoals langspeelplaten en muziekinstrumenten voor een optimaal retro-effect. De FiftySix-collectie is gericht op een jonge en hippe groep horlogeliefhebbers/millennials en het stalen ‘instapmodel’ is dan ook ‘maar’ 11.700 euro. De FiftySix Tourbillon is de nieuwe wervelwind van Vacheron Constantin en staat aan de top van de collectie.

De sfeer die Vacheron Constantin creëerde tijdens SIHH was slechts een opmaat van de lancering van de nieuwe FiftySix Tourbillon in de roemruchte Abbey Road Studio. In deze studio namen bijvoorbeeld The Beatles al hun beroemde albums op. In 2018 presenteert Vacheron Constantin hier de FiftySix Tourbillon. Meest opvallende element aan de nieuwe tourbillon is de perifere rotor van het automatische uurwerk. Caliber 2160 maakte zijn debuut begin dit jaar in de Traditionelle Tourbillon, maar de oorsprong van het uurwerk gaat drie jaar terug. In 2015 presenteerde VC namelijk de Harmony Ultra-Dun Grande Complication Chronograph en in dat horloge tikte Caliber 3500. Op basis daarvan is het nieuwe uurwerk met de 22k gouden rotor gebouwd.

Vacheron Constantin FiftySix Tourbillon in de Abbey Roads Studios

Vacheron Constantin FiftySix Tourbillon in de Abbey Roads Studios

80 uur en een keurmerk

Waar automatische uurwerken met een perifere rotor in vroeger tijden niet erg efficiënt te werk gingen – de constructie met de tanden die ingrijpen in de rotor genereren relatief veel wrijving – is dat tegenwoordig verholpen. Betere toleranties, vorm van de tanden en betere materialen zorgen voor een veel soepeler draaien en dus opwinden van de hoofdveer. De enkele veerton met een gangreserve van 80 uur bewijst dat. Het uurwerk draagt overigens het Hallmark of Geneva wat staat voor superieure kwaliteit van het gehele horloge.

. Het slechts 5,65 mm dikke Caliber 2160 maakt een 41 mm horloge mogelijk met een hoogte van 10,9 mm

. Het slechts 5,65 mm dikke Caliber 2160 maakt een 41 mm horloge mogelijk met een hoogte van 10,9 mm

18.000 vibraties per uur

Een automatisch uurwerk met een perifere rotor die langs de buitenkant draait, kan lager gebouwd worden dan een exemplaar met een rotor bovenop het uurwerk. Het slechts 5,65 mm dikke Caliber 2160 maakt dan ook een 41 mm horloge mogelijk met een hoogte van 10,9 mm. Dat is een elegante maatvoering. Overigens heeft de FiftySix Tourbillon een tikgetal van 18.000 vibraties per uur en dat is heerlijk rustig.

Het kenmerkende Maltezer kruis op de tourbillon op 6 uur benoemen we tot derde wijzer

Het kenmerkende Maltezer kruis op de tourbillon op 6 uur benoemen we tot derde wijzer

Het Maltezer kruis is de derde wijzer

Aangezien het Driewijzer Woensdag is benoemen we het kenmerkende Maltezer kruis op de tourbillon op 6 uur tot derde wijzer. De FiftySix Tourbillon is het (voorlopige) hoogtepunt in de FiftySix-collectie, is alleen verkrijgbaar in roségoud en heeft in Nederland een prijs van 120.000 euro. Dat is geen gering bedrag maar dit model is wel de voordeligste Vacheron Constantin met tourbillon.

Voor meer informatie: www.vacheronconstantin.com