Nieuwe Geophysic van Jaeger-leCoultre

Dat grote technische prestaties ook in een simpele vorm heel mooi tot hun recht komen, bewijst Jaeger-leCoultre met de Geophysic 1958. Geen vermelding van het chronometer uurwerk, geen anti-magnetische indicaties op de kast. Gewoon een puur, precies horloge dat zijn inspiratie put uit een mooi, eenvoudig vormgegeven model uit Jaegers museumcollectie. Deze Chronomètre Geopyhisic stamt uit het jaar 1958 en in de stalen, roségouden of platina kast van het moderne tribute horloge vinden we hetzelfde pure design. Binnenin huizen echter moderne technieken. De nieuwe Geophysic® 1958 wordt aangedreven door het automatische Jaeger-LeCoultre kaliber 898/1 dat 43 uur gangreserve heeft en bestaat uit 202 onderdelen. Het tikt met 28.800 trillingen per uur en is 3,30 mm. dik.

historische Geophysic 1958De platina versie is voorbehouden aan de Jaeger-leCoultre Boutiques en wordt in een oplage van 58 stuks gemaakt. De stalen versie komt in een oplage van 800 en van de roségouden versie zijn er 300 gemaakt. Alle drie deze versies hebben een “Geophysic®” inscriptie op de wijzerplaat en de naam Jaeger-LeCoultre op 12 uur. De platina versie wijkt echter af door een witte wijzerplaat met alleen cijfers op 6 en 12 uur, en indexen op de overige tijdstippen. De stalen en roségouden versie hebben cijfers op 3, 6, 9 en 12 uur en bovendien een patroon van haarlijnen in een T-vorm op de onderste helft van de wijzerplaat. De platina versie lijkt hiermee het meest op zijn voorganger uit 1958 (zie direct boven). Deze was echter een maatje kleiner uitgevallen: 35 mm. tegenover de 38,5 mm. van de moderne versie.

Geophysic Tribute to 1958_Boutique Edition_platinum_Jaeger-LeCoultre 2014De Geophysic® chronometer is een van de belangrijkste modellen in de geschiedenis van Jaeger-LeCoultre. Het werd in 1958 gecreëerd ter gelegenheid van het International Geophysical Year (en het 125-jarig jubileum van Jaeger-leCoultre) met een kaliber (cal. 478BWSbr) dat was afgeleid van militaire horloges en dat in die tijd tot de beste technische kalibers behoorde. Het had een stop second  voor precisiemetingen, een Glucydur* balans voor stabiliteit ongeacht variaties in temperatuur, was bestand tegen schokken, had een zwanenhals-fijnafstelling en een binnenkast van weekijzer, die het uurwerk beschermt tegen magnetische velden tot 600 Gauss. Onderstaande afbeelding toont het historische uurwerk.
antieke kaliber GeophysicIn het Internationale Geofysische Jaar werd nog een bijzondere prestatie geleverd. In dat jaar bundelden wetenschappers uit 67 landen uit beide toen nog bestaande politieke blokken (de Koude Oorlog was nog in alle hevigheid gaande) hun krachten om de laatste onontdekte plekken op de aardbol te onderzoeken. Er werd onder andere onderzoek gedaan naar de zeebodem om de theorie van schuivende continentale platen te bewijzen. Op 1 augustus 1958 voer de eerste atoomonderzeeër – de USS Nautilus – in het uiterste geheim uit vanaf Pearl Harbor, om via de kortste weg – onder de ijskappen in de Noordelijke IJszee door – van de Grote oceaan naar de Atlantische Oceaan te varen. De tocht van 1800 km. nam drie dagen in beslag, en niemand anders dan de crew wist ervan. Reden voor Jaeger-leCoultre om commandant William Anderson na afloop van de reis een Geophysic horloge cadeau te doen.

Geophysic Tribute to 1958_SS_Jaeger-LeCoultre 2014De nieuwe Geophysic is duidelijk geïnspireerd op het historische model uit het historische jaar 1958 en heeft een zeer goede afleesbaarheid. Het kaliber 898/1, dat de 2014-versie aandrijft is een van de meest betrouwbare uurwerken vandaag de dag met wederom een stop second, 28.800 v/ph, een balans die met schroeven afgesteld wordt en een kifparechoc anti-shock systeem, keramische lagers die geen smering behoeven in een modern, soepel lopend raderwerk en een weekijzeren binnenkast.

Prijzen: stalen versie € 7.650, roségoud € 16.700 en platina € 26.900

Kijk voor meer informatie op www.jaeger-lecoultre.com

Foto onder: aankomst van de USS Nautilus in New York (1958)
The Nautilus entering New York harbor(2)_Jaeger-LeCoultre LR