Hanhart

In 1882 nam Johann Adolf Hanhart in het Zwitserse plaatsje Diessendorf in de Thurgau een horlogemakerij over en begon daarmee de geschiedenis van Hanhart. Hanhart horloges hebben traditie en een tot in de kleinste details gedocumenteerde geschiedenis. Tijdens de jaren twintig van de vorige eeuw, nadat in 1902 Hanhart al naar Duitsland was verhuisd, werden de eerste stopwatches geproduceerd, die ook nu nog de hoofdmoot van de productie vormen.


Een paar jaar later volgden de eerste zak- en polshorloges, en in de jaren dertig werden de eerste pilotenchronografen gemaakt. Nadat de productie hiervan meerdere jaren stil had gelegen, zijn de legendarische chronografen nu weer op de markt in het oorspronkelijke model.


Al in de jaren twintig van de vorige eeuw bewijst de Duitse horlogeproductie haar hang naar innovatie met een primeur. De mechanische stopwatch, die niet alleen nauwkeurig is, maar ook zeer gunstig geprijsd, gaat in productie. Vanaf  1926 worden ook kwalitatief goede zak- en polshorloges geproduceerd.


In 1938 komt het bedrijf uit Gütenbach in het Zwarte Woud met het eerste model van de Hanhart piloten horloges, die al gauw het belangrijkste product van het bedrijf worden: de ?kaliber 40?, een chronograaf met één knop. Hierna kwamen de pilotenchronografen met twee drukknoppen, de ?kaliber 41? en ?Tachy Tele?.


Tijdens de jaren vijftig concentreerde het bedrijf zich op de vervaardiging van mechanische stopwatches. De productie van pilotenchronografen en polshorloges met drie wijzers werd steeds verder ingekrompen. In de jaren zestig wordt Hanhart de marktleider op het gebied van stopwatches. De productie van stopwatches vormt ook nu nog het zwaartepunt van de fabriek aan de Duitse horlogestraat.


Hanhart Primus Racer uit 2009Geheel volgens de tijdgeest van de jaren negentig grijpt Hanhart terug op het pionierswerk op het gebied van chronografen. De replica van de pilotenchronograaf uit 1938 vormt de basis voor een nieuw tijdperk voor de fabriek. Tegenwoordig omvat de collectie niet alleen de getrouwe replica maar ook nieuwe modellen in een breed spectrum. De horloges van Hanhart worden meer en meer tot exclusieve objecten voor verzamelaars en liefhebbers van echt precisiewerk. In 2007 vierde de fabriek haar 125-jarig jubileum met een groot aantal nieuwe producten en historische uitgaven in beperkte oplage voor verzamelaars van het merk.


Hanhart opende in 2008 een dochteronderneming in het Zwitserse plaatsje Diessendorf, hetzelfde plaatsje waar Johann Adolf Hanhart in 1882 zijn horlogemakerij en begon. Sinds de start van de nieuwe dochteronderneming is er in Diessendorf ? in nauwe samenwerking met het moederbedrijf in Gütenbach en met gespecialiseerde leveranciers uit Zwitserland ? hard gewerkt aan het ontwikkelen van een nieuwe lijn chronografen genaamd Primus. Deze collectie zag in 2009 tijdens Baselworld haar introductie.


Echte kenners pikken een Hanhart chronograaf er zo uit. Alle modellen hebben dezelfde unieke uiterlijkheden, die doen denken aan het ontwerp van het eerste exemplaar uit 1938. De collecties kenmerken zich door hun sportieve, elegante uiterlijk, maar ook door hun grote functionaliteit, precisie, eenvoudige bediening, en getrouwe details en originaliteit. Afhankelijk van het model zijn de horloges van Hanhart verkrijgbaar met handmatig of automatisch opwindmechanisme.


http://www.hanhart.com/

Gerelateerd nieuws

Hieronder vind je nieuws van Hanhart

Hanhart Pioneer TachyTele

Hanhart Pioneer TachyTele

Precies 80 jaar geleden ontwikkelde Hanhart een nieuwe pilotenchronograaf. We hebben het over de Pioneer TachyTele met een 42 ½-lijn kaliber. De naam is een samentrekking van ‘tachymeter’ ‘telemeter’. De moderne Hanhart Pioneer TachyTele bewijst …


Lees meer


Hanhart Primus Carrier Pilot

Hanhart Primus Carrier Pilot

Hanhart komt uit Gütenbach in het Zwarte Woud. Diep in Duitsland is geen zee te vinden en toch maakte het horlogehuis een pilotenchronograaf met een marine-thema, de Hanhart Primus Carrier Pilot. Water en lucht reflecteren …


Lees meer


Hanhart Primus Monochrome Pilot

Hanhart Primus Monochrome Pilot

Vergeet kleur, de Hanhart Primus Monochrome Pilot heeft genoeg aan zwart en wit om op te vallen. De Primus heeft misschien een relatief eenvoudig uiterlijk, maar het automatische chronograafuurwerk is dat natuurlijk niet. Helemaal zwart/wit …


Lees meer


Hanhart Primus chronografen collectie

Hanhart staat tot op de dag van vandaag vooral bekend als producent van precieze en betrouwbare stopwatches. In 1924 lanceerde Hanhart als eerste horlogemaker stopwatches die algemeen betaalbaar waren. In het hoofdkwartier in Gütenbach in …


Lees meer