Hanhart lanceert een exclusieve collectie mechanische horloges, extern gebaseerd op de traditie van de Duitse Hanhart fabriek waarbij intern Zwitserse technologie verwerkt is. De naam van deze collectie: Primus.

Hanhart staat tot op de dag van vandaag vooral bekend als producent van precieze en betrouwbare stopwatches. In 1924 lanceerde Hanhart als eerste horlogemaker stopwatches die algemeen betaalbaar waren. In het hoofdkwartier in Gütenbach in het Zwarte Woud maakt de Duitse onderneming ? met Zwitserse roots ? jaarlijks nog steeds rond de 150.000 stopwatches, die wereldwijd worden verkocht. Hanhart maakte in de beginjaren ook al polshorloges, waaronder in 1938 de legendarische ?Kaliber 40? piloten chronograaf. Een horloge dat sindsdien een zeer gezocht voorwerp is geworden onder verzamelaars.


Racer Goud Zwart - klik aan voor een vergrotingHanhart opende in 2008 een dochteronderneming in het Zwitserse plaatsje Diessendorf in de Thurgau. In ditzelfde plaatsje begon Johann Adolf Hanhart in 1882 zijn horlogemakerij en begon daarmee de geschiedenis van het bedrijf. Sinds de start van de nieuwe dochteronderneming is er in Diessendorf ? in nauwe samenwerking met het moederbedrijf in Gütenbach en met gespecialiseerde leveranciers uit Zwitserland ? hard gewerkt aan het ontwikkelen van een nieuwe lijn chronografen.
Het resultaat is de nieuwe collectie sportieve chronografen in een kleine oplage: Primus. De collectie is een combinatie van de nieuwste Zwitserse technologieën met historische elementen uit het verleden van Hanhart?s eerste chronografen. De horloges hebben natuurlijk de voor Hanhart zo karakteristieke rode drukker, die vroeger een merkteken was voor piloten om niet per ongeluk de chronograaf op nul te stellen. Diver Staal Zwart - klik aan voor een vergrotingDe namen van de modellen uit de Primus collectie geven duidelijk de verschillende functionaliteiten aan: Pilot (foto bovenaan), Racer en Diver.


De verschillende modellen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Kasten zijn er in staal (met of zonder PVD coating) of in rosé goud. Ook zijn er verschillende kleurencombinaties voor de wijzerplaten. Alle horloges zijn voorzien van saffier glas met interne ontspiegeling bovenop als in de zichtbodem, een gegraveerd nummer van de beperkte oplage en het bicompax HAN 38 uurwerk met een modulaire chronografen constructie op basis van het automatische Valjoux 7750 uurwerk. De kastdiameter is 44 millimeter en de horloges zijn waterdicht tot 100 meter.


Prijzen variëren vanaf ongeveer ? 4.000,- voor de stalen versies tot ? 15.000,- voor de rosé gouden versies. Meer informatie over de verschillende modellen uit de Primus collectie is te verkrijgen via de website van Hanhart.