Geperforeerde horlogebandjes van kunststof of van leder, ook wel gaatjesband genoemd, dragen belangrijk bij aan de vintage look van een horloge. Het is was typisch iets van vroeger, dat stilaan verdween. Nu 'vintage' en 'retro' de belangrijkste trends zijn, komen ook deze geperforeerde bandjes terug. Na de lederen rallyband, keert de ouderwetse ?plastic? duikband terug. Patek Philippe's 'Aquanaut' heeft al sinds jaar en dag een ouderwetse rubberband en steeds meer merken vervolmaken de vintage stijl met een ouderwetse rubberen tropische band.

Tropenband
Mijn opa droeg in de jaren 1950 een horloge met een stalen rekband. Geen sluiting, maar een soort elastieken rekbaarheid waardoor de band over de hand geschoven werd en vervolgens om de pols sloot. Later, eind jaren 1960, droeg mijn vader een stalen band met enorme openingen erin. Het was in feite een open band, bestaande uit het minimaal noodzakelijke metaal. twee soorten stalen tropenbandenOok dat was een tropenband. Tezelfdertijd waren er plastic bandjes met gaten of gaatjes en al dan niet voorzien van arceringen, van origine van het merk Tropic. Duikbandjes noemden we die, maar de Engelse term was ook tropical strap. Gaten en openingen waren bedoeld als ventilatie; in de tropen ging leder snel stuk door de absorptie van zout transpiratievocht. Rubber of plastic en ‘open’ metaal waren dan prettiger en functioneler. Wie van vintage horloges houdt, zal deze kunststof tropenband ook wel kennen: zwart, glanzend en met gaten. Perforaties. Arceringen in ruit of een wafelpatroon. Ooit heel gewoon, inmiddels al decennialang haast onvindbaar. Longines bracht als een van de eerste merken een klassieker terug, met klassieke, synthetische band: de Legend Diver.


Rally
Heuer met Rally bandDatzelfde gold voor de lederen variant, de race- of rallyband. Wie de eerste was met een degelijke gaatjesband weet ik niet, maar Heuer en Omega voerden er veel chronografen mee uit. Typisch voor deze rallyband is een motief van heel veel kleine gaatjes, of een kleiner aantal grotere openingen. In dat laatste geval liep de diameter van de openingen af met de breedte van de band. Dergelijke ‘gaatjesbanden’ dragen flink bij aan de vintage look van een horloge. Het is ook geen gezicht om met een fraai oud horloge te lopen met een moderne band, terwijl je hunkerde naar die ouderwetse stijl! Sommige merken voelden dat goed aan en kwamen met heruitgaven van klassiekers, compleet met plastic of rubberen bandjes of lederen rallystraps. Ook hier verdient (TAG) Heuer een compliment, want de eerste reissue van de Carrera chronograaf had al een klassieke gaatjesband (waardoor direct veel vraag naar dergelijke bandjes ontstond). Maar ook merken als Oris, Tissot en Zodiac voeren hun modellen uit met dit kenmerk van de sixties, en onlangs bracht Breitling de nieuwste Navitimer op de markt met een ouderwetse stalen tropenband.


New Old Stock en Nieuw
Hirsch "Rally" bandWie goed zoekt kan van zowel de lederen rallybanden als de rubberen tropische banden fraaie ‘new old stock’ exemplaren vinden, voor die gewenste originele look. Online zijn de authentieke rubberen tropenbanden van Tropic nog wel te vinden tegen een flinke prijs. Nieuw grossieren merken als Hirsch in dikke leren rallybanden met grote gaten, Di-modell heeft een mooie band met kleine perforaties. Alle variaties zijn verkrijgbaar: grote gaten, kleine gaten, in meerdere kleuren, arceringen enzovoort. Ook de lederen band waarmee de Monaco in de jaren zestig werd geleverd is te vinden, zij het een imitatie. Het kenmerkende perforatiemotief is exact nagemaakt, evenals de dikte van de band. Een aanrader in meerdere kleuren!



In alle gevallen wel even goed letten op breedte van de bandaanzet van het horloge en het materiaal van de sluiting. Ooit ontwikkeld als ventilerend alternatief, bestand tegen transpiratie, lijkt het geperforeerde bandje ? leder of kunststof ? nu de ultieme toegevoegde waarde voor de populaire vintage look.


Tekst voor Horloge.info: Paul Dezentjé. Foto en linker stalen tropenband gemaakt door Ton van den Hout.