Maankijkers van Glashütte Original, Epos en Jaquet Droz

Helderheid tijdens de aankomende maansverduistering

Senator Excellence Panorama Date Moon

Aanstaande vrijdagavond krijgen we te maken met de langste maansverduistering van deze eeuw. En als dat nog niet genoeg is, kleurt de maan ook nog eens bloedrood. Een maansverduistering gebeurt wanneer de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. De maan beweegt zich dan door de schaduw van de aarde en blijft verstoken van direct zonlicht. Het zonlicht dat langs de aarde schijnt, wordt door de dampkring afgebogen richting de maan. En omdat rood licht het beste wordt afgebogen, kleurt de maan tijdens de verduistering dieprood en zien we een bloedmaan. Volg het astronomische spektakel op deze maankijkers van Glashütte Original, Epos en Jaquet Droz.

Epos Oeuvre d’Art 3440 Big Moon

Epos Oeuvre d’Art 3440 Big Moon

Epos Oeuvre d’Art 3440 Big Moon

 

Als onderdeel van de Oeuvre d’Art-collectie van het Zwitserse Epos, dankt de Big Moon zijn naam aan de forse en prominente weergave van de maanfase. Deze in eigen beheer ontwikkelde complicatiemodule is geplaatst op het kaliber ETA 2892. Bij Epos pakken ze het basisuurwerk stevig aan en geven het een flinke verfraaiingsbeurt. De maan is een satelliet van de aarde en samen met verschillende sterren gloeien deze helder op in het donker op de geometrische wijzerplaat. Lichtgevende massa is ook gebruikt voor de indicatoren voor de dag van de week, maand en datum. De 42 mm stalen Epos Big Moon laat zien dat een klassieke complicatie als de maanfase, ook zeer contemporain kan ogen. Het diepe blauw en de strakke vormgeving zorgen daarvoor.

Voor meer informatie: www.epos.ch

Glashütte Original Senator Excellence Panorama Date Moon

Glashütte Original Senator Excellence Panorama Date Moon in twee uitvoeringen plus een Senator Excellence Panorama Date als extraatje

Glashütte Original Senator Excellence Panorama Date Moon in twee uitvoeringen plus een Senator Excellence Panorama Date als extraatje

 

Volgens Wikipedia is maanziekte of lunatisme, “een vermeende geestesziekte waarbij mensen door stemmingswisselingen worden getroffen wanneer de maan in haar schijntoestand van volle maan verkeert”. Wat er gebeurt tijdens een bloedmaan zegt de website niet, maar de stemming wel eens extra dramatisch kunnen worden aangezien de roodkleurende maan door bij-gelovigen wordt gezien als het naderen van het einde der tijden. Juist, nu we het toch over tijd hebben, ziehier de Glashütte Original Senator Excellence Panorama Date Moon Phase. Nieuw in de 2018-collectie is een tot 42 mm gegroeide stalen variant. Verkrijgbaar met verschillende kleuren wijzerplaten, is het Duitse horloge uitgerust met een in de eigen Manufaktur gebouwd uurwerk. Het maanfase-uurwerk is gebaseerd op het bekroonde Caliber 36 automatische uurwerk en het maanfase-display wordt minutieus vervaardigd in de eigen wijzerplaatfabriek in Pforzheim. Zorgvuldig diamantfrezen zorgt voor de elegant afgeronde maan, waarvan het gebogen profiel afsteekt tegen een metaalblauwe sterrenhemel. De vormgeving van het horloge is mede dankzij de scherpe streepindexen en ook de mogelijkheid van een stalen band, moderner en sportiever dan de iets kleinere variant in de catalogus.

Voor meer informatie: www.glashuette-original.com

Jaquet Droz Grande Seconde Moon Black Enamel

Jaquet Droz Grande Seconde Moon Black Enamel

Jaquet Droz Grande Seconde Moon Black Enamel

 

Het Zwitserse Jaquet Droz neemt het ultra-geavanceerde wijzerplaatontwerp met de typische 8-vorm en voegt er op gedistingeerde wijze een maanfase aan toe. Vakkundig vervaardigd van roségoud en een onyx maanschijf voor een diepzwarte kleur. De zeer precieze maanfase van de Grande Seconde Moon Black Enamel behoeft pas na 122 jaar nieuwe instelling. De klassieke maan staat centraal op de geraffineerde, zwarte, grand-feu geëmailleerde wijzerplaat van het horloge dat is uitgerust met een automatisch uurwerk uit het eigen atelier. Door de saffieren achterzijde is een fraai opengewerkte roségouden rotor te zien. Voor wie uitgekeken is op de maanfase, maar in het geval van een Jaquet Droz lijkt ons dat een nogal sterk verhaal. Net zoals dat verhaal van die bloedmaan en het einde der tijden trouwens.

Voor meer informatie: www.jaquet-droz.com