Limited Edition: Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomadaire Anniversaire

Halverwege de jaren negentig vindt de uurwerk-restaurateur, klokken- en horlogemaker Michel Parmigiani een partner in de Sandoz Family Foundation, wat in het voorjaar van 1996 leidt tot een eigen horlogehuis. Hoewel Michel Parmigiani dus dit jaar het 20 jarig bestaan viert, duurde het tot 1999 voor het eerste Michel Parmigiani polshorloge een feit was. Dit eerste model was de Kalpa Hebdomadaire (voorheen de ‘Lonica’). Als een verborgen schat is het horloge voorzien van zeer fraai roségouden uurwerk, geplaatst in een stalen kast. Van de special zijn slechts 10 exemplaren gemaakt.pf-kalpa-xl-hebdomadaire-anniversaire

Sinds de aanvang van het produceren van polshorloges werkt Parmigiani Fleurier met partners, maar nog altijd worden alle Parmigiani Fleurier horloges in eigen huis met de hand geassembleerd en vervaardigd. Daarbij gaat het al gauw om minimaal vierhonderd uur handwerk per horloge. Het huis doet dan ook niet aan massaproductie. Het gelimiteerd pronkstuk ter ere van het tweede decennium is een handtekening voor de ambachtelijke werkwijze en geeft een ongekend staaltje van ‘oog voor detail’ af.kalpa-xl-hebdomadaire-anniversaire

Parmigiani Fleurier gaat uit van de filosofie dat de wijzerplaat het gezicht is van het horloge en dat de wijzerplaat het product haar persoonlijkheid geeft. Voor de Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomadaire Anniversaire gaat dit niet helemaal op, want juist het roségouden uurwerk geldt als pronkstuk. Daarnaast is het een bekend feit dat het ontwerp van de Kapla is ontstaan vanuit de lugs. Parmigiani Fleurier vond dat deze belangrijke elementen doorgaans te weinig aandacht krijgen bij het ontwerpproces en hij wenste een horloge te ontwerpen waarbij de lugs volledig en naadloos onderdeel van de kast zouden zijn. Deze samensmelting werd hét kenmerk van de Kapla.

Het handgewonden uurwerk van de Kalpa XL Hebdomadaire behoort tot de ‘flagship’ kalibers van Parmigiani Fleurier. En niet alleen omdat deze gemaakt is van roségoud. (Al is een uurwerk maken van goud, dankzij de aard van het materiaal, nog niet zo eenvoudig.) Het gebruikte kaliber PF110 werd gelanceerd in 1998 en is het eerste kaliber dat volledig in eigen huis werd ontwikkeld. Het geeft 21.600 tikken per uur af, bestaat uit 227 onderdelen, 28 juwelen, heeft een gepatenteerd display systeem, is met de hand afgekant en gepolijst en is versierd met hand-aangebrachte gravures. Het kaliber genereert een gangreserve van maar liefst 8 dagen. (Hebdomadaire is Frans voor ‘wekelijks’) Om het uurwerk een optimaal podium te geven is het te bewonderen dankzij een saffieren kastbodem.

pf-kalpa-xl-hebdomadaire-anniversaire-back-detail

Ook aan de voorzijde is goud verwerkt. De gegraveerde diep-grijze wijzerplaat heeft 18 karaat roségouden indexen die een fraai contrast vormen met het glanzende staal van de 44,7 x 37,2 mm kast. Op 12 uur is op de wijzerplaat met guilloché bewerking de resterende power af te lezen en op 6 uur bevinden zich de kleine seconden en een datumweergave. Het horloge is spatwaterdicht en wordt geleverd met een zwarte alligatorlederen band, uiteraard van Hermès.

Prijs op aanvraag.
Meer informatie: Parmigiani.ch