Jaeger-LeCoultre: Memovox Polaris 2018 (Limited Edition)

Na vijftig jaar is één van de meest memorabele horloges – als limited edition van slechts 1,000 exemplaren – uit de jaren 60 terug: de Memovox Polaris van Jaeger-LeCoultre. De Memovox Polaris was inspiratie voor, en middelpunt van de nieuwe Polaris Collectie, gelanceerd op SIHH 2018. De overige Polaris-modellen zijn meer geschoeid op de moderne man, terwijl de gelimiteerde editie van de Memovox Polaris dichtbij zijn legendarische kern blijft.

De Memovox Polaris  is de geschiedenis in gegaan als het eerste automatische duikhorloge mét alarmfunctie. Uit de reeks van de vele uurwerken die het horlogehuis lanceerde halverwege de 20e eeuw, stal de Memovox Polaris vooral de show vanwege de grootte van zijn kast. Nu, anno 2018 stelde Jaeger-LeCoultre ons op SIHH 2018 trots voor aan de Memovox Polaris Limited Edition.

Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox

De Memovox Polaris is één van de horloges die mijlpalen zijn geweest voor Jaeger-LeCoultre. De ontwikkelingen van het horloge vonden plaats in 1962, waarna van de Memovox Polaris tussen 1965 en 1970 naar verluid slechts 1.714 horloges op de markt zijn gebracht. Hoewel dit horloge één van de circa tien duikhorloges was die Jaeger-LeCoultre in dat decennium op de markt bracht, kwam Memovox Polaris van de familie de grootste roem toe, vanwege zijn (voor die tijd) uitzonderlijk grote kast van 42,0mm. Ook een bijzondere (gepatenteerde) eigenschap van het horloge is de drievoudige achterklep, waardoor het alarm van de Memovox Polaris beter te horen is onder water.

De kast, met de kenmerkende diameter van 42,0mm, is van roestvrijstaal en waterdicht tot 200m. Aan de achterkant is de kast dicht, vanwege de alarmfunctie. De achterklep is op twee plaatsen gegraveerd: een inscriptie van een gestileerde duikhelm – een knipoog naar het origineel – en een ‘50th anniversary-inscriptie’. Voorts is de wijzerplaat zwart en worden door de wijzers (Bâton à Facette) de uren en minuten aangegeven met indexen en vier Arabische cijfers in vintage vanilla SuperLuminova. Daarnaast kent de Memovox Polaris een flinterdunne secondewijzer en een datum rechts op de wijzerplaat. De zwarte, rubberen band geeft het horloge een overall extra sportieve, mannelijke look.

Rechts op de kast zijn drie grote kronen gepositioneerd – het opvallende kenmerk van de Memovox Polaris. De bovenste voor het instellen van het alarm, de middelste voor het roterende wiel (aan de buitenrand van de wijzerplaat, waar de iconische alarmdriehoek op is geplaatst) en de onderste voor het instellen van de tijd.

Achterin de Polaris Memovox zit het Jaeger-LeCoultre Calibre 956 – die volgens Jaeger-LeCoultre ‘direct descendent’ is van het origineel: kaliber 815. Een mechanisch en automatisch horloge dat loopt op een frequentie van 28,800 vph (4Hz) en een gangreserve heeft van 45 uren.

Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox


Limited Edition:
1,000 exemplaren (68 pre-launch)
Prijs:
 vanaf €13.000
Kijk ook op de website van Jaeger-LeCoultre