Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente

Geeft voor bijna altijd en eeuwig de tijd aan

Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente

De kristalheldere en daardoor perfect doorzichtige Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente is puur en simpel. Qua uiterlijk dan. Want het uurwerk van deze klok ‘leeft’ van de lucht. Een eenvoudig mechanisme met een gecompliceerd idee staan aan de basis.

We schrijven heus niet alleen over horloges op Horloge.info. Dat bewijzen berichten over bijvoorbeeld de futuristische tafelklok De Bethune x @byJorgHysek Dream Watch 6 en de tijdskunst van kunstenaar Berd Vay’e. En ook de mysterieuze en intrigerende Atmos klok van Jaeger-LeCoultre is wel eens voorbijgekomen. Ook al was dat inmiddels 10 jaar geleden. De nieuwe Atmos Transparente is genoeg aanleiding dit bijzondere en unieke klokconcept nog eens onder de aandacht te brengen.

Een ‘simpele’ uitvinding gedaan in 1928

Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente

Frontaal

In de kristalheldere kast van anti-reflecterend glas kan de Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente het bijzondere uurwerk niet verbergen. Vanuit elke hoek – voorkant, zijkant of achterkant – is het zicht boeiend en het esthetische evenwicht perfect. De wijzerplaat is verfraaid in een subtiele Art Deco-stijl. Urenindexen en wijzers zijn vormgegeven met een minimalistische esthetiek. Maar zonder uitleg blijft het uurwerk dat de wijzers doet draaien een mysterie. Een mysterieus maar eenvoudig mechanisme uitgevonden door ingenieur Jean-Léon Reutter in 1928 vormt de basis van elke Atmos.

Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente

Beetje schuin

Het geheim van de Atmos is in het zicht verborgen. Elke Atmos-klok heeft een duidelijk zichtbare capsule gevuld met ethyleenchloridegas. Terwijl de temperatuur stijgt en daalt, zet het gas uit of trekt samen, waardoor de capsule op zijn beurt uitzet of krimpt. De wand van de capsule is verbonden met een korte ketting, die heen en weer beweegt als de capsule groeit of krimpt. En deze heen en weer gaande beweging wordt gebruikt om de hoofdveer op te winden. Het principe is uiterst delicaat en uiterst nauwkeurig. En het zorgt voor een vrijwel eeuwigdurende beweging. Inderdaad, de Atmos komt heel dichtbij het door de mens zo begeerde perpetuum mobile.

Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente

Van opzij

De 250 mm x 185 mm x 145 mm Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente

In de jaren dertig begon Jaeger-LeCoultre met de verkoop van de Atmos. De nieuwe 250 mm x 185 mm x 145 mm Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente (Ref. Q5135204) is uitgerust met het in eigen atelier vervaardigde Calibre 563. Dat uurwerk bestaat uit 217 componenten en kan vanuit elke hoek worden bewonderd. En ook de wijzerplaat is van glas. De twaalf urenindexen zijn perfect recht en diepzwart en vallen daardoor scherp op. Het lijnenspel van de nieuwe Atmos is te zien in een cirkel, die zelf in een rechthoek zit. Mechanische expertise en esthetische precisie worden in een geometrisch ballet gecombineerd. De prijs van de Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente is 9.950 euro.

Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente

En zo staat de Atmos Transparente in het interieur

Voor meer info over de Atmos die ‘leeft’ van de lucht: www.jaeger-lecoultre.com