In deze HorlogeTest een horloge van Nederlandse bodem. We bezochten Christiaan van der Klaauw en naast een hernieuwde kennismaking met de kersverse grootaandeelhouder en Techinical Director Pim Koeslag, deden we de nieuwe Ariadne om de pols.

Nog voordat ik het testexemplaar van deze HorlogeTest om de pols doe, heb ik er al veel over gehoord tijdens borrels en presentaties. Ik kreeg namelijk niet alleen de mogelijkheid om het splinternieuwe Christiaan van der Klaauw-atelier in Naarden te bezoeken, maar ook de introductie van deze gelimiteerde Ariadne bij Reijersen Juweliers mee te maken.

Het gaf mij de mogelijkheid om de ideale uitvoering, althans voor mij, voor de HorlogeTest te kiezen. Er is namelijk een reguliere lijn van de Christiaan van der Klaauw Ariadne met een zilveren, blauwe en een antracietkleurige uitvoering. Ik heb gekozen voor de Reijersen Juweliers-uitvoering, een stalen kast met een turquoise wijzerplaat. Een opvallende verschijning.

De huidige Ariadne, het eerste wapenfeit van kersverse Technical Director Pim Koeslag, is op vele vlakken een doorontwikkeling. En daarbij een hele goede. De voormalig technisch directeur van Frederique Constant, Alpina en Ateliers DeMonaco legt mij het een en ander uit in Het Arsenaal te Naarden: “Het uurwerk is in huis verbeterd en verfraaid. Onder meer is hij voorzien van een deels roségouden vergulde rotor. Deze is met de hand gegraveerd door de beroemde Duitse graveur Jochen Benzinger, terwijl het buitenste deel geguillocheerd en rhodiumplated is.”

Macarons

Die rotor is zichtbaar door de dubbelzijdig ontspiegelde saffieren glasbodem. Het uurwerk CVDK7758 is gebaseerd op een oude bekende: de ETA/Valjoux 7751. Een werkpaard uit Zwitserland dat sinds 1986 door diverse merken wordt gebruikt.

Het logo van Van der Klaauw is ook zichtbaar aan de zijkant van de kast. Een plek waar normaliter niets is aangebracht. De pushers van de chronograaf hebben iets weg van macarons en de ‘onion shaped’ kroon is typisch ‘Klaauw’.

Ook aan de bovenzijde vinden we dubbelzijdig ontspiegeld saffierglas. Dat zorgt ervoor dat je onbelemmerd de zeer geslaagde wijzerplaat kunt bewonderen. Zoals in elke HorlogeTest voeg ik maar even toe dat dit natuurlijk een kwestie van smaak is. Mijn smaak in dit geval. Het is me opgevallen dat, hoewel ik deze kleur schitterend vind, er velen zijn die juist voor het veiligere en meer behouden zilver-antraciet of donkerblauw gaan.

Turquoise

Ik ben een fan van deze turquoise wijzerplaat en heb het geluk dat ik ‘m langere tijd om de pols kan dragen. De kleur komt dicht in de buurt van het Van der Klaauw planetariumhorloge dat is gekoppeld aan het indrukwekkende planetarium van Eise Eisinga in Franeker. Een gelimiteerde editie die begin 2021 uitkwam.

De kleur zorgt er ook voor dat alle details uitstekend tot hun recht komen. Een wijzerplaat die bestaat uit 27 onderdelen. Alles met de hand afgewerkt en opgelegd. De tellers van de chronograaf en de ring van het beeldmerk zijn van staal. Gesatineerd staal, met een gepolijste randhoek van 45 graden. Letterlijk en figuurlijk schitterend. Eerst is er ruimte in de wijzerplaat gefreesd en daarna zijn de chronograafringen erop gelegd. De wijzers en cijfers zijn van geblauwd staal.

De frosted wijzerplaat is een lust voor het oog en er is veel te zien. Niet alleen de tijd: uren, minuten (wijzers in Breguet-stijl) en seconden. Maar ook een 24-uurs aanduiding, de dag, datum en de maand zijn duidelijk afleesbaar. Ten slotte is er uiteraard nog de chronograaf met rode secondewijzer en minuten- en uren-teller. En, last but not least,een maanfase. Leuk detail: dit is er eentje van Super-LumiNova. Je hebt er niks aan, maar het is een erg fraaie toevoeging. Dan nog het instellen, dit is kinderspel. Eén keer de kroon uittrekken en je stelt de datum en de maand in naar de ene kant draaiend, de andere kant zorgt voor de fasen van de maan. Om de juiste dag in te stellen zit er een corrector bij de ‘tien uur’.

Ontspiegeld

De Ariadne ligt goed op de pols. Een fijn draaghorloge dat door de juiste ontspiegeling van het iets gebolde saffierglas uitstekend afleesbaar is. Die ontspiegeling zorgt er ook voor dat het af en toe lijkt alsof er geen glas op zit.

Veel reacties onderweg, want het is een opvallende kleur. En zoals ik al zei de meningen zijn verdeeld, maar de meerderheid vindt het zeer geslaagd. De buffellederen band is heerlijk soepel en de standaard Klaauw-vouwsluiting heb ik omgewisseld voor een gesp. Dat vind ik fijner dragen. Het wisselen van de band, iets wat ik graag doe, is wat ik bij deze constructie niet kan. Niet even simpel met een pennetje, maar met schroeven zodat je, als je niet de juiste spullen hebt, minimaal drie handen nodig hebt.

Er is ook een luxere vouwsluiting in de maak waarvan we te zijner tijd absoluut een update plaatsen. De Ariadne komt uit de Collection of the Stars en deelt met de Hypernova hetzelfde basis uurwerk. Ik ben ervan overtuigd dat ik in de toekomst nog eens de meest uitgebreide Christiaan van der Klaauw, die met het kleinste planetarium, in de HorlogeTest zal dragen. Ik ben namelijk erg benieuwd of dat in het dagelijks gebruik net zo’n praktisch horloge is als de Ariadne.

Christiaan van der Klaauw Ariadne

Uurwerk: CVDK 7758 (ETA Valjoux 7751) – Kast: 40mm – Dikte: 14.7mm – Glas: Licht gebold, tweezijdig ontspiegeld saffierglas – Gangreserve: 48 Uur – Waterbestendigheid: 30 Meter – Band: Blauw buffelleder – Prijs: € 8.950