De retrograde datumweergave speelt een bijzondere rol in de horloges van Vacheron Constantin. Nu, voor de eerste keer, is het te vinden in een model van de Overseas-collectie. Mét een maanfase. 

Bij een sporthorloge ligt de nadruk meestal op functionaliteit. Sinds het debuut van de Overseas-collectie van Vacheron Constantin in 2016 heeft het even geduurd voordat een belangrijk kenmerk van het Zwitserse horlogemerk zijn weg richting het sportieve vond. Tot nu, want de nieuwe Overseas Moonphase is het eerste sporthorloge van het merk met een retrograde datumweergave.

Vacheron Constantin presenteerde tijdens Watches & Wonders een sportief en elegant horloge van roestvrij staal met een astronomische complicatie voor net dat beetje extra. Of zoals ze het zelf zeggen: “Deze poëtische complicatie met twee gepolijste gouden manen voor een met sterren bezaaide hemel hoeft slechts om de 122 jaar te worden ingesteld.” Dan is een correctie van één dag nodig, al is dat voor een latere generatie om zich druk over te maken.

Hemellichaam

Het kaliber dat we aan boord vinden is de 2460 R31L/2. Eé die in de 41-millimeter kast is ondergebracht, met een gangreserve van 40 uur en bestaande uit 275 onderdelen, die je ziet door het saffierglas aan de achterzijde.

De fasen van de maan worden aangegeven door een opening op ‘zes uur’. Deze horologische complicatie komt overeen met de werkelijke cyclus van ons hemellichaam, dat in precies 29 dagen, 12 uur en 45 minuten om de aarde draait.

Zeshoekige lunette

Het horloge met stalen kast van 41mm staat symbool voor de moderniteit die de afgelopen jaren is ingezet bij Vacheron Constantin en het zet de evolutie van de Overseas-colllectie voort. De herkenbare zeshoekige lunette van het horloge blijft natuurlijk, maar elders helpen accenten het horloge het midden te vinden tussen sportief en stijlvol.

Christian Selmoni, directeur stijl en erfgoed bij Vacheron Constantin zegt er het volgende over. “De nieuwe Overseas Moon Phase Retrograde Date markeert een belangrijke mijlpaal. Het is een horloge dat hoge horlogemakerscodes weergeeft in een moderne kast, die is aangepast aan het dagelijks leven. Deze nieuwe horloges komen overeen met een nieuwe esthetische trend die gedicteerd wordt door klassieke normen. Het wordt gekenmerkt door een kleinere diameter, die even geschikt zijn voor de polsen van zowel mannen als vrouwen.”

Retrograde

Een stijlvol uiterlijk dus, maar technisch veeleisend, zoals je mag verwachten van het merk. Maanden aan technisch en esthetisch onderzoek waren nodig om een maanfase en een retrograde datum te combineren. Terwijl een extreme leesbaarheid en een mooie balans moest worden gevonden. Om deze complexe combinatie te realiseren moest eerst een retrograde datum – een klassieke handtekening van het horlogemerk – worden geïntegreerd in een sportief geïnspireerd horloge.

Er zijn twee modellen beschikbaar in 18-karaats roségoud en staal, met de bekende blauwe wijzerplaat van de collectie. Voor een uitstekende leesbaarheid ’s nachts zijn de uren- en minutenwijzers en de uurmarkeringen in rosé- of witgoud – afhankelijk van de versie – voorzien van een Super-LumiNova inleg.

Dankzij het even eenvoudige als praktische systeem om de banden te verwisselen, kan het Overseas-horloge aan elke situatie worden aangepast. Van sportief tot chique. Elke referentie wordt geleverd met drie banden. Een geïntegreerde metalen band (in 18-karaats 5N roségoud of staal, afhankelijk van de kast), en twee banden in rubber en kalfsleder. Ook nieuw is dat de kalfslederen en rubberen banden allemaal zijn uitgerust met een verwisselbare sluiting/gesp. Dankzij een vouwsluiting voor de stalen modellen en een gesp voor de gouden versie. De prijs van de Vacheron Constantin Overseas Moon Phase Retrograde Date is op aanvraag.