In zijn Classique collectie herinterpreteert Breguet de Quantième Perpétuel in twee versies: in rosé- en witgoud. Een ode aan het ambacht van de klassieke horlogemaker.

In de jaren 1780 hadden Abraham-Louis Breguet en zijn gelijknamige horlogebedrijf veel succes met hun ‘eeuwigdurende’ modellen. Ofwel ‘perpétuelles’.

Dit lukte door een oscillerend gewicht à secousses (met schokjes), waardoor het kaliber kon reageren op de lichaamsbewegingen van de drager en het mechanisme dus automatisch op kon winden tijdens het stappen. Vaak hadden deze horloges ook een kalendermechanisme.

Precies dit brengt Breguet weer terug als duo met een geguillocheerde zilveren wijzerplaat, geïnspireerd op Breguets vroegste zakhorloges.

Lovertjes

De decoratie van zowel de wijzerplaat als het uurwerk van de nieuwe stukken is puur Breguet. De wijzerplaat is geguillocheerd met een Clous de Paris-patroon. De maan op de maanfase-indicator heeft dan weer een met de hand gehamerd oppervlak. Volgens Breguet: “De hemel is bedekt met een blauwe lak, die bestaat uit lovertjes die subtiel de sterren onthullen, afhankelijk van de oriëntatie van het uurwerk.”

De maanwijzers zijn van geblauwd staal en de ‘geheime handtekening’ van Breguet staat, subtiel zichtbaar, op de cijferring aan weerszijden van de XII.

Wat het uurwerk betreft, de gouden rotor is met de hand gegraveerd, de bruggen zijn versierd met Côtes de Genève, en de andere onderdelen zijn afgewerkt met afgeschuinde randen en Côtes de Genève. Aan handwerk, zoals je mag verwachten bij Breguet, dus geen gebrek.

Terug naar de essentie

De inspiratie achter deze nieuwe 7327 Perpetual Calendar staat synoniem met de essentie van het huis: een horloge dat eenvoudig is voor de drager, maar complex is in zijn uitvoering. Om het lichte, draagbare uiterlijk te behalen, heeft Breguet zich gebaseerd op het kaliber 502 en de Quantième-functie toegevoegd.

Uitgerust met deze fascinerende horologische functie houdt het horloge rekening met de variabele lengte van de maanden en de schrikkeljaarcyclus dankzij een mechanisch ‘geheugen’ van vier jaar, ofwel 1461 dagen. Het 4,5mm dikke 502.3.P uurwerk slaat met een frequentie van 3 Hertz en heeft een gangreserve van 45 uur.

Dit alles is gevat in één model in 18-karaats witgoud en de andere in 18-karaats roségoud.

Perpétuel

De kast van 39mm bevat een aantal aanduidingen. Op ‘1:30 uur’ vinden we de maanfase. Op ’10:30 uur’ worden de maanden aangegeven door een retrogradewijzer. De dag-, datum- en jaaraanduidingen bevinden zich onderaan de wijzerplaat. Voor de oplettende kijker verschijnt de geheime Breguet-signatuur (door de oprichter in 1795 geïnitieerd) tussen ’11 en 12 uur’ en tussen ’12 en 1 uur’.

Dit nieuwe Quantième Perpétuel horloge biedt in alle opzichten een betere leesbaarheid dan zijn voorgangers: voor zowel de Romeinse cijfers die de tijd aangeven, als de maanfase, de dag-, datum- en jaaraanduiding.

Deze Breguet-nieuwigheid, is verkrijgbaar met een blauwe krokodillenlederen band voor de witgouden versie en een bruine voor de roségouden uitvoering. De Breguet Quantième Perpétuel 7327, kost €86.000.