Hermès heeft horloge In the Pocket

Hermès wekt dit jaar de ‘In The Pocket watch’ weer tot leven, een stuk dat het métier van horlogemaken verenigt met het traditionele erfgoed van het merk op het gebied van lederwaren. Al meer dan honderd jaar wordt het Hermès geassocieerd met paarden, exceptioneel lederwerk en innovaties, waarmee het merk mooie maar ook zeer praktische objecten maakt.

Hermes-Pocket-watch-Alligator-strapIn 1912 begon ook de horlogehistorie, toen Jacqueline Hermès, toen nog een kind, van haar vader een cadeau kreeg in de vorm van een ingenieuze ‘uien-drager’, oftewel een houder voor een zakhorloge die ook aan de pols kon worden bevestigd. Hij had zo het ontworpen dat de jonge paardrijdster op een paard kon zitten, zonder haar horloge aan haar kleding vast te maken of in haar zak te hoeven doen. De band was gemaakt met de expertise van Hermès als zadel- en tuigmaker, en ontworpen naar de modellen die door stallenjongens werden gebruikt: rondom het zakhorloge heen en de vorm volgend om zo de ideale bescherming te bieden.

LA MONTRE HERMES SAHet ontwerp zag in 2012 opnieuw het levenslicht onder de naam ‘In The Pocket’ en wordt nu in een gelimiteerde roségouden uitvoering met een alligatorlederen behuizing uitgebracht. Het horloge is gemaakt in de Manufacture die voor de zevende generatie nog altijd in handen is van de familie Hermès.

LA MONTRE HERMES SAHet stuk wordt uitgebracht in een beperkte oplage van 178 stuks en heeft een roségouden kast met een diameter van slechts 40 mm. Deze omvang groeit tot 49 mm wanneer het uurwerk om de pols wordt gedragen. De fijnbewerkte zilveren wijzerplaat is wars van overvloedige decoraties omdat de tijd er zo helder mogelijk op moet kunnen worden afgelezen. De streepvormige wijzers glijden voort over onderkoelde cijfers, terwijl de kleine seconde op 3 uur rondtikt. Ze worden aangedreven door het Hermès Manufacture-uurwerk H1837 dat een gangreserve heeft van 50 uur. Het automatische uurwerk heeft een met cirkels en slakkenhuizen bewerkte basisplatine, terwijl de rotor is besprenkeld met het H motief, de handtekening van het merk. Dit is goed te zien door het saffierglazen achterdeksel.

LA MONTRE HERMES SADe band is handgestikt en geverfd in de leerateliers van La Montre Hermès in Zwitserland. De band bestaat uit twee secties, een langere en kortere, en twee verschillende bandeinden, één met gesp en één zonder (sanglon et boucleteau in het Frans). De twee delen bestaan uit drie lagen leer: alligatorleder; een rundlederen binnenband voor de versteviging en een kalfslederen Zermatt voering. Na het snijden, worden de huiden nat na het verven in een mal gedrukt. Ze drogen 10 dagen en worden dan op maat gesneden, geschuurd en gelijmd. Alle delen worden apart gestikt en er worden gaten vrijgelaten voor de gesp, de wijzerplaat en de kroon. Dan wordt alles aan elkaar gestikt op de manier waarop ook zadels worden gestikt en vervolgens wordt het stiksel gehamerd, geverfd en in de bijenwas gezet. Een complex horloge met een tijdloze uitstraling.
Prijs: € 28.700

Kijk voor meer informatie op www.press.montre-hermes.ch
Foto’s : Claude Joray