Veel horlogeliefhebbers noemen hun horloge trots ?klok?. Het is een soort vergrootwoord, waaruit je waardering kunt opmaken. Toch is een klok iets anders dan een horloge. In de slip stream van het alsmaar populairder wordende polshorloge en de technische vernieuwingswind die momenteel door horlogeland waait, zien we dat de grote horlogehuizen ook de klok en de reiswekker nieuw leven inblazen, met de klassieke Jaeger-LeCoultre Atmos als inspirator. Ook het zakhorloge lijkt bezig aan een comeback.

Klokken waren er veel eerder dan horloges. Hoewel het geluid van de klok vorige eeuw nog in vele huishoudens de stilte doorbrak, verdween hij min of meer uit beeld. Voor veel mensen zijn de wekker naast het bed en de klok in de oven de enige klokken in huis. Het horloge en, meer recent, de tijdsweergave op de mobiele telefoon, hebben de klok verdreven.


een Atmos van Jaeger-LeCoultreJaeger-LeCoultre?s Atmos is de inspirator van de hernieuwde belangstelling in tafelklokken en reiswekkers. Atmos is sinds de introductie ruim 80 jaar geleden, altijd te koop geweest. Deze ingenieuze klok werkt zonder batterij, elektriciteit, opdraaien of zon en loopt toch continue en eeuwigdurend. Een luchtdichte, met gas gevulde glazen capsule vormt het hart van dit uurwerk, waarbij minimale temperatuurverschillen het gasvolume veranderen (het volume krimpt of zet uit). Dit ?ademen? geeft de veer energie. Atmos loopt 48 uur op de energie uit één graad Celsius temperatuurverschil. De veer beweegt slechts tweemaal per minuut (in plaats van gemiddeld 300 keer per minuut van het polshorloge, dat 250 keer meer energie verbruikt). Atmos is in 1928 ontwikkeld door Jean-Leon Reutter. Deze versie werkte op lucht. Jaeger-LeCoultre heeft Reutters concept vervolmaakt en gepatenteerd. Recent kwam Jaeger-LeCoultre met verschillende complicaties voor de Atmos en ontwierp design hotshot Marc Newson een versie: Atmos 561.


verschillende wekkertjes van Cartier


Uiteraard zijn de beroemde horlogehuizen altijd bekend geweest met klokken, klokjes en horlogevariaties. Maar niet alle merken hebben nog zoiets in het assortiment. Het zijn vooral de namen van luxe, zoals Piaget, Cartier, Jaeger-LeCoultre, Hermès en Tiffany die nog altijd één of andere fraaie klok produceren.


Piaget Limelight ringhorlogeNaast de tafelklokjes en fraaie reiswekkers (klassieke luxeartikelen) ontstaat er ook weer meer belangstelling voor variaties op het horlogethema. Steeds meer merken voeren weer zakhorloges, of andere exquise varianten in, zoals ringen met uurwerk (Piaget), halssieraden voor madame (bijvoorbeeld Hermès) en unieke exemplaren aan een ketting voor monsieur (Richard Mille). In een tijd die bol staat van enerzijds innovaties en noviteiten en anderzijds de onstuitbare retrostroming, is de opleving van de klok een welkome afwisseling.


Trouwens, vindt u ook niet dat het weer tijd wordt dat we allemaal een echte klok in huis hebben, en liefst ook een fraaie wekker naast ons bed?