De gouden Doxa Sub 200 T.Graph is een zeldzaamheid

Slechts 13 exemplaren kunnen worden opgedoken

De gouden Doxa Sub 200 T.Graph is een zeldzaamheid

De duikwereld is Doxa veel verschuldigd. Zo lanceerde het merk in 1967 op de horlogebeurs in Basel het eerste mainstream duikhorloge. Twee jaar later was het de beurt aan een opvallende duikchronograaf. Nu is er een eerbetoon aan dat horloge en de gouden Doxa Sub 200 T.Graph is een zeldzaamheid.

De gouden Doxa Sub 200 T.Graph is een zeldzaamheid

De eerste Doxa T Graph Sub 200 Professional werd in 1969 gelanceerd en dit is een vroeg exemplaar uit 1971

Het mag dan 50 jaar geleden zijn dat Doxa hun T.Graph duikchronograaf liet debuteren, 2019 is het jaar waarin het merk voor het eerst een gouden duikhorloge uitbrengt. De gouden Doxa Sub 200 T.Graph is een zeldzaamheid in alle opzichten. Zoveel gouden duikchronografen zijn er niet op de markt en van deze Doxa worden slechts 13 exemplaren gebouwd. Wat deze Doxa voor verzameaars extra interessant maakt, is de aanwezigheid van het originele Valjoux 7734 uurwerk dat meer dan drie decennia bij Doxa in een la lag te wachten op een nieuw leven.

Voor het eerst oranje

Wat de eerste Sub van Doxa en de opvolgers zo bijzonder maakte, waren de professionele eigenschappen die nu voor iedere sterveling te koop werden. De waterdichtheid van 200 en zelfs 300 meter, de uni-directionele duikring en de oranje wijzerplaat in plaats van traditionele zwarte of witte exemplaren, betekenden een kleine revolutie op het gebied van duikhorloges. Dat Doxa een specialist is op het gebied van duikhorloges bewijst bijvoorbeeld ook de Sub 4000t Professional die een diepte van 1.220 meter/4.000 voet kan weerstaan. Met de 200 T.Graph creëerde Doxa in 1969 een horloge dat in duikkringen wordt gezien als een legende. Hoe duikers aankijken tegen de gelimiteerde variant in 18 karaats goud kunnen we misschien aanstaande Baselworld uitvinden.

De gouden Doxa Sub 200 T.Graph is een zeldzaamheid

De Doxa Sub 200 T.Graph met rubberband

Niet beige, maar “Light Old Radium”

Een massief blok 4N goud dient als basis voor de jubileumeditie van de T.Graph. Uit die bonk edelmetaal wordt een 43 mm kast gecreëerd. Een krasbestendig saffierglas helpt mee aan de waterdichtheid van 200 meter. De gepatenteerde eenzijdig verdraaibare duikring met een minutenindicatie is natuurlijk ook van de partij. Op 12 uur is op de lunette een heldere markering in oplichtende SuperLuminova te zien. De twee subdials tonen respectievelijk op 3 uur een 30-minuten teller en een kleine secondewijzer op 9 uur. De rechte ‘baton’ uren- en minutenwijzers zijn voorzien van beige SuperLuminova dat in deze kleur “Light Old Radium” heet. Niets zegt ‘retro’ als beige lichtgevende massa en dus zijn ook de karakteristieke indexen van de T.Graph ervan voorzien.

De gouden Doxa Sub 200 T.Graph is een zeldzaamheid

Gek genoeg geen duikhelm of iets dergelijks maar een zeilboot op het achterdeksel van de Doxa Sub 200 T.Graph

De gouden Doxa Sub 200 T.Graph is een zeldzaamheid en het Valjoux 7734 ook

De gouden Doxa Sub 200 T.Graph is een zeldzaamheid

Het Valjoux 7734 handopwindkaliber dat net als de T.Graph in 1969 debuteerde

Het originele Valjoux 7734 chronograafkaliber dat met de hand moet worden opgewonden, debuteerde net als de T.Graph in 1969. De 13 genummerde exemplaren van de gouden Doxa Sub 200 T.Graph zijn uitgerust met een grondig opgeknapt origineel Valjoux 7734-uurwerk. Het origineel van de T.Graph kwam uit in robuust staal en dat gold ook voor de band. De gouden T.Graph wordt  op verzoek geleverd met heeft een bijpassende gouden band, maar voor wie dat wat al te zwaar of te glanzend wordt, komt de duikchronograaf standaard met een oranje rubberband.

Voor meer informatie: www.doxawatches.com