De BR-X1 Military gaat als een straaljager

Een Bell & Ross-chronograaf in High Resistance Titanium (HRT)

Bell & Ross BR-X1 Military cover

Bell & Ross heeft voor hun laatste creatie High Resistance Titanium (HRT) gebruikt. Dat materiaal is lichtgewicht en bijna niet kapot te krijgen en daardoor gaat de BR-X1 Military gaat als een straaljager. Daar is de chronograaf dan ook door geïnspireerd.

Eigenlijk heeft Bell & Ross middelmatig werk afgeleverd met hun nieuwste vierkante creatie. De BR-X1 Military heeft namelijk een esthetiek die stealth-gevechtsvliegtuigen moet nabootsten. Maar hoeveel mat, kakikleurig High Resistance Titanium (HRT) Bell & Ross ook heeft gebruikt, het horloge is nog steeds heel goed zichtbaar. Een 45 x 45 mm stealth-horloge met een transparante wijzerplaat die zicht biedt op een druk tikkend, geskeletteerd chronograafuurwerk laat zich misschien niet helemaal rijmen. Okay, we nemen de vergelijking veel te letterlijk, maar toch, zo af en toe is zout op een slak leggen best fijn. Zeker wanneer geconfronteerd met wollige taal van een horlogemerk.

Slijtvast, lichtgewicht, anti-allergisch

De gelimiteerde BR-X1 Military van gecoat titanium

De gelimiteerde De BR-X1 Military gaat als een straaljager met zijn vierkante kast van gecoat titanium

Neemt niet weg dat de BR-X1 Military een heel interessante chronograaf is. Zo is het High Resistance Titanium een zeer geschikt materiaal voor het maken van horlogekasten. Een horloge draagt op de huid en titanium is anti-allergisch dus dat is prettig in het geval van broeierig angstzweet op de pols tijdens een luchtgevecht; uitslag is uitgesloten ook al zou de uitslag van het luchtgevecht minder positief uitvallen. Het horloge is ook nog eens licht door het gebruik van dat metaal en met behulp van een nieuw proces dat het titanium verandert, is het horloge ook buitengewoon goed bestand tegen slijtage en krijgt het bovendien een militaire én modieuze kakikleur.

Piloot met een wiskundeknobbel en modegevoel

Een geëxplodeerde BR-X1 Military

Een geëxplodeerde BR-X1 Military

Gemaakt van getint saffierglas, biedt de wijzerplaat een onbelemmerd zicht op het uurwerk. De X-vormige bovenste brug heeft een zwarte DLC (Diamond-Like Carbon) coating, een kenmerk van de experimentele horloges van Bell & Ross. De ronde opening in de achterkant van de kast onthult het kloppende hart van de balans. Hoewel transparant en geskeletteerd is de afleesbaarheid van de BR-X1 Military prima te noemen. Wijzers en indexen met lichtgevend materiaal zorgen daar wel voor net als de flinke, opengewerkte uren- en minutenwijzer. De kleine secondewijzer staat op 3 uur en de geskeletteerde datumschijf op 6 uur. De minutenteller van de chronograaf is voorzien van een ultralichte aluminiumschijf die lijkt op turbinebladen van een turbine; de BR-X1 Military gaat als een straaljager. Essentieel voor het berekenen van snelheden en een onmiskenbaar element voor wiskundig aangelegde piloten die te kampen hebben met falende boordcomputers, is de tachymeterschaal. In de BR-X1 Military is die geplaatst op een kakikleurige flens; functionaliteit in een modieus jasje.

De BR-X1 Military met zwarte rubberband kost 19.700 euro en is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 250 stuks.

Voor meer informatie: www.bellross.com