Bremont H-4 Hercules in drie uitvoeringen

Staal, roségoud en platina en stuk voor stuk gelimiteerd

Bremont H-4 Hercules in drie uitvoeringen

Sinds de oprichting van Bremont in 2002 heeft het merk een sterke link met de luchtvaart geëtaleerd. Het Engelse Bremont kwam dan ook uit de lucht vallen bij het Fransje plaatsje Bremont zo wil de mythe. Nieuw is de gelimiteerde Bremont H-4 Hercules in drie uitvoeringen.

Als het met vliegen en vliegtuigen te maken heeft, is Bremont van de partij. Met een horloge. Zo bouwde Bremont al horloges in het thema van de Wright Flyer en de Martin Baker schietstoel. En vorig jaar nog presenteerde het een horloge ter ere van de supersonische Concorde, de Bremont Supersonic. Dit jaar valt die eer te beurt aan een reusachtig vliegtuig dat slechts één keer heel kort vloog, maar toch een mythe en een legende werd. We hebben het over de H-4 Hercules die beter bekend staat als de ‘Spruce Goose’.

Bremont H-4 Hercules in drie uitvoeringen

De eerste en enige vlucht van de H-4 Hercules vliegboot in 1947

De reusachtige Hughes H-4 Hercules alias ‘Spruce Goose’

Bremont H-4 Hercules in drie uitvoeringen

Howard Hughes in de cockpit van de H-4 Hercules

De H-4 Hercules was een vliegtuig gebouwd door Howard Hughes. We schetsen de persoon Howard Hughes kort: Hughes was alles. Van investeerder tot piloot, ingenieur en filmproducent. Hij was geheel zonder vrees, onconventioneel en uiteindelijk een kluizenaar die het contact met anderen zoveel mogelijk vermeed. Hughes speelde een belangrijke rol in de luchtvaartindustrie, waar hij luchtsnelheidsrecords brak als testpiloot. Ook kocht hij de Amerikaanse maatschappij TWA. Zijn passie voor vliegen was grenzeloos en dat was ook zijn ambitie.

Besteld in 1942, maar pas klaar in 1947

De Hughes H-4 Hercules was een prototype van een gigantisch watervliegtuig dat bedoeld was voor trans-Atlantisch troepentransport. Het project startte in 1942 in opdracht van de regering die een vliegtuig wilde om 750 bepakte manschappen of twee dertig ton M4 Sherman-tanks over grote afstand te kunnen vervoeren. Een belangrijk vereiste van het War Department was om geen schaars metaal te gebruiken, maar hout. Het resultaat was een kolossale vliegboot met een spanwijdte van het geen 100 meter (97,51 m) gemaakt van hout. Sparrenhout, om precies te zijn. ‘Spruce’ is het Engelse woord voor die houtsoort. De bijnaam ‘Spruce Goose’ slaat op het gebruikte materiaal en de ferme afmetingen. Het toestel kwam tijdens WO II niet af en maakte in 1947 zijn eerste en enige korte vlucht. Er werd nooit een tweede gebouwd.

Bremont H-4 Hercules in drie uitvoeringen

Dit geeft een aardige indruk van het formaat van de H-4 Hercules

Bremont H-4 Hercules in drie uitvoeringen

In tegenstelling tot de vliegende naamgever verschijnt de Bremont H-4 Hercules in drie uitvoeringen. Drie gelimiteerde uitvoeringen. Het 42 mm horloge wordt 300 keer in staal en 75 keer in roségoud en platina gemaakt. Prijzen beginnen bij 9.495 Engelse ponden en stijgen tot 24.995 pond voor de platina editie. Voorinschrijven voor de productie die in december van start gaat kan via de website die onderaan deze pagina vermeld staat. De wijzerplaat heeft stijlknipogen naar de stijl van de ‘Spruce Goose’. Een bijnaam die gehaat werd door Howard Hughes, maar hij had wel aan meer dingen een hekel.

Bremont H-4 Hercules in drie uitvoeringen

Bremont H-4 Hercules in roségoud, staal en platina

De H-4 Hercules-horloges zijn voorzien van het automatische kaliber BWC/01 dat is gebouwd in samenwerking met , La Joux Perret. In de Bremont H-4 Hercules is hout van het originele vliegtuig verwerkt dat tegenwoordig te zien is in het Evergreen Aviation & Space Museum te McMinnville, Oregon. Een deel van de opbrengst van de in totaal 450 gebouwde H-4 Hercules-horloges gaat naar dat museum.

Voor meer informatie over de prijzen en productietijd van de H-4 Hercules-horloges: www.bremont.com