Breguet herdenkt fameuze horloge klanten via Waterloo

200 jaar geleden – op 18 juni 1815 – vond de slag bij Waterloo plaats. In de tuinen van de hoeve van Hougoumont – vlakbij het slagveld van Waterloo dat destijds gelegen was in de Zuidelijke Nederlanden, tegenwoordig in België, werden de mannen van de naar Elba verbannen maar zojuist ontsnapte Napoleon Bonaparte definitief verslagen door een combinatie van enerzijds Britse, Nederlands/Belgische en anderzijds Hannoverse en Pruisische legers, onder leiding van respectievelijk de hertog van Wellington en generaal Gebhard Leberecht Blücher von Wahlstatt. Breguet was de grootste van de particuliere sponsoren die de renovatie van de volledig verwoeste Hoeve van Hougoumont mogelijk maakte. Niet de oorlog inspireerde het merk tot deze stap, maar juist het moment dat er tussen de diverse Europeanen vrede werd gesloten. Hadden niet zowel de Engelse hertog als de Franse ex-keizer een Breguet horloge in hun bezit?Breguet-Reine-de-Naples-voor-Caroline-Murat
Breguet – in the heart of Europe – is dan ook geen slogan die alleen om marketing technische redenen bedacht is. Het merk kan vanuit de archieven een lijst overleggen met de namen van vele adellijken en militairen die een Breguet in hun bezit hadden. De bekendste zijn Lodewijk XVI en Marie-Antoinette en hun ‘opvolger’ Napoleon Bonaparte en zijn familie, zoals zijn zus Caroline de Murat en zijn broer Jérôme Bonaparte, maar ook maarschalk de Grouchy, maarschalk Ney, hoofdlegerarts Dominique Larrey aan de Franse zijde en de Duke of Wellington, generaal Kellerman, de graaf van Uxbridge, Lord Sommerset, majoor Percy en de generalen Cooke, Maitland en Ponsonby en de Italiaanse graaf Pozzo die Borgo, die na het Congres van Wenen werd benoemd als ambassadeur van Rusland in Parijs. Naast de lange namenlijst van klanten is het een langetermijnstrategie van Breguet om wereldwijd cultureel erfgoed te helpen bewaren. 

Breguet-hougoumont_hoeveDe Hoeve van Hougoumont was het begin van het einde voor de legers van Napoleon. De Duke of Wellington zei dat toen de noordpoorten van de hoeve werden gesloten de oorlog ten einde was. Breguet doneerde een half miljoen euro om de hoeve en de bijgebouwen te restaureren, die nu als educatief centrum en museum bezocht kunnen worden. Het merk mocht er als dank een Breguet-zaal inrichten waarin de wapenfeiten van het merk duidelijk worden gecommuniceerd. Er is geen special edition model uitgebracht ter gelegenheid van de viering, maar de Breguet 5327ba Grand Complication wordt al langere tijd door het merk aan de naam van Napoleon verbonden. Het horloge (zie boven) heeft een eeuwigdurende kalender op een mooie zilveren geguillocheerde wijzerplaat die de dag (subdial op 4 uur), datum (subdial op 6 uur), maand (kleine wijzer) en schrikkeljaar (subdial op links) toont. Het heeft ook een gangreserve-indicator) op 10:30 uur en een maanfasevenster (op 1:30 uur).

Kijk voor meer informatie op www.breguet.com