Eén van de eerste moderne duikhorloges viert zijn jubileum met de presentatie van een nieuw model. De Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Act I.

Begin jaren vijftig stelde luitenant Claude Riffaud, commando en parachutist, de marinestaf voor om een ??groep Franse gevechtszwemmers op te richten. Maar voor het duiken is een goed horloge een essentieel hulpmiddel. De horloges tot die tijd waren echter te klein, slecht afleesbaar onder water en nauwelijks waterdicht. Hij schreef Blancpain aan.

De oplossing volgde in 1953. Toen werden sporthorloges zoals we die nu kennen geboren, en één van de vele belangrijke modellen die in die periode debuteerde was de Blancpain Fifty Fathoms. Eén van de eerste moderne ‘duikers’.

Nu viert Blancpain dat 70-jarig jubileum met een nieuw gelimiteerd model dat is verkleind tot een zeer draagbare 42.3mm.

Sinds 1953… en 2003

Het is kleiner, maar dus niet overdreven retro. In plaats van wat er vaker wordt gedaan bij een jubileum of een heruitgave, is het juist gebaseerd op de moderne versie van de Fifty Fathoms zoals hij opnieuw werd geïntroduceerd in 2003. Een toentertijd gouden greep van de heer Hayek.

De horlogekast is dus één van de verrassingen van deze jubileumcreatie, aangezien deze is afgenomen tot 42 mm, want vergeet niet dat de collectie doorgaans een diameter heeft van 45. Natuurlijk wordt het afgewerkt door de karakteristieke unidirectionele lunettenmet het bekende koepelvormige saffierinzetstuk. Door deze diameter te kiezen, brengt Blancpain een eerbetoon aan het model uit 1953 en beantwoordt het tegelijkertijd aan de eisen van moderne liefhebbers van de Fifty Fathoms.

Akte I

Zeventig jaar sinds de lancering van de eerste Fifty Fathoms en 20 jaar na z’n eerste hedendaagse interpretatie, komt de Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 1. Drie series van 70 horloges, elk gewijd aan een regio van de wereld. EMEA, Azië-Pacific en Amerika, en die worden geïdentificeerd door de nummers I tot III op de plaat. Die plaat toont ook een minimalistische vintage esthetiek met lichtgevende wijzers en blokindexen, zoals het hoort.

Voor wat betreft het mechanische gedeelte zien we het geroemde kaliber 1315. Het heeft een gangreserve van vijf dagen, met daarin een silicium spiraalveer verwerkt die bestand is tegen magnetisme. De rotor van deze jubileumeditie draagt ??het ‘Fifty Fathoms 70th’-logo en is gemaakt van platina, een metaal dat traditiegetrouw ook staat voor een 70-jarig jubileum.

Recyclebaar

De nieuwe Fifty Fathoms wordt geleverd met een zwarte NATO-band die gemaakt is van 100% gerecycled en volledig recyclebaar garen van op zee gewonnen visnetten. Een duurzaam initiatief dat al langer populairheid geniet. Een initiatief bij Blancpain dat in de loop der tijd zal worden uitgebreid naar alle Blancpain NATO-banden. En nog een laatste belangrijk feit: deze drie series zullen alleen beschikbaar zijn via pre-order op de Blancpain-website. De prijs lijkt zo rond de €15.000 te komen liggen.