De Cartier Tank is een icoon. Een klassieker die de tand des tijds doorstaat. Het werd ontworpen door Louis Cartier in 1917 en is keer op keer opnieuw uitgegeven. In 1996 werd de Tank Française gelanceerd, bedoeld als eerbetoon aan de Franse manier van leven. In 2023 maakt het horloge een stijlvolle reprise.

Dat Cartier de klassiekers van het huis op een retro-moderne manier herlanceert, is überhaupt een trend van de afgelopen jaren. De Tank is ongetwijfeld één van de meest prominente vlaggenschepen van het huis. Het Française-model kwam erbij en moest de avant-garde en creatieve geest van de hoofdstad Parijs en de charme van de Franse manier van leven vastleggen.

De Tank Française was ook het eerste horloge van het huis met een stalen band. De nieuwe editie is grotendeels trouw gebleven aan het origineel. Er zijn enkele details aangepast, zoals de grotere kromming van de bruggen, de gesatineerde oppervlakken en de sunburst-wijzerplaat.

Renault FT-17

Een korte geschiedenis voor de Tank-nieuwelingen. We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar daar gaan we. De naam en het ontwerp zijn een eerbetoon aan de Renault FT-17, een Franse tank die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt. Het originele model had al een lederen band die nagenoeg perfect in de kast was geïntegreerd, met Romeinse cijfers die de wijzerplaat sieren en tot slot de kroon met een enkele blauwe cabuchon. Een interessant feitje over dit horloge is dat Cartier in 1918 een vroege Tank schonk aan de Amerikaanse generaal John Pershing.

Cartier lanceert de Tank Française opnieuw in verschillende stijlen. In staal en geelgoud, met of zonder diamanten, in verschillende maten en met een quartz- of mechanisch uurwerk.

Essentiële lijnen

Marie-Laure Cérède, Creative Director of Jewellery and Watches bij Cartier: “De nieuwe Tank Française weerspiegelt een creatieve overtuiging: zoals bij een gebeeldhouwde steen waarvan men zijn pure staat wil herstellen, was het een kwestie van de radicale vorm vastleggen, de essentiële lijnen vereenvoudigen en ze ontdoen van alle versiering om terug te keren tot de ontstaansmythe.”

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe update je een bekend en gevestigd ontwerp zonder te ver af te stappen van de signatuur? De nieuwe weet dit te behouden en tegelijkertijd iets sportiever te worden en meer richting het heden.

Neem bijvoorbeeld de band. Deze is compacter en meer solide, waarbij de overgang nagenoeg naadloos is. De wijzerplaat is daarbij ook onder handen genomen. Met meer reliëf en indexen die net iets expressiever lijken. Geen revolutie dus, maar net even wat meer naar de tijd van nu gehaald.

Small, Medium, Large

De complete collectie bestaat uit zeven modellen in drie verschillende afmetingen. Een ‘small’ model van 25.7mm x 21.7mm. Een ‘medium’ van 32mm x 27mm. En een ‘large’ van 36.7mm x 30.5mm. De eerste twee hebben een quartz aan boord die het een indrukwekkende 8 jaar moet kunnen volhouden. De large wordt aangedreven door het automatische kaliber 1853. Een bescheiden 17.2mm uurwerk dat is gebaseerd op de SW100. De large is er ook met een datumvenster, heeft een gangreserve van 37 uur en een waterbestendigheid van 30 meter (3 ATM).

Qua materialen is de large er enkel in het staal, met de small en medium in een mix van geelgoud en geelgoud met diamanten. De prijzen beginnen bij €3.100 voor de Cartier Tank Française Small Model in staal. De mechanische Tank Française Large Model kost €4.850.

De lancering gaat gepaard met een campagne met Rami Malek en Catherine Deneuve in de hoofdrol, die elkaar herhaaldelijk kruisen op de Pont Alexandre III, de brug die langs de Seine loopt en de Champs Elysees verbindt met de Eiffeltoren. Een ode aan de nouvelle vague; je ziet ‘m hieronder.