Bell & Ross met Dassault BR 03 Rafaele horloge de lucht in

Met de Bell & Ross – BR 03 Rafale Limited Edition kiest het Franse merk wederom het luchtruim, dit maal geïnspireerd door een jager van Dassault. Bell & Ross en Dassault Aviation hebben dezelfde inspiratiebronnen voor hun ontwerpen. Dit jaar bundelen beide bedrijven hun krachten om het krachtigste multi-role jachtvliegtuig van de markt te vieren: de Rafale.

DCIM100GOPRO
Met de BR 03-94 Rafale eert Bell & Ross een bijzonder vliegtuig. Het Rafale-programma werd medio jaren 80 in het leven geroepen toen de Franse lucht- en zeemacht aangaf zeven verschillende soorten gevechtsvliegtuigen te willen vervangen door één veelzijdig model. De Rafale was het resultaat: het geavanceerde jachtvliegtuig werd in 2004 in gebruik genomen bij de zeemacht en in 2006 bij de luchtmacht en kan alle missies aan waarvoor vroeger meerdere vliegtuigen nodig waren.

Dassault-rafaele
Qua vorm kenmerkt de Rafale zich door een aerodynamisch ontwerp op basis van een deltavleugel en kleinere eendenvleugels (bij de voorzijde van de romp) die hem bijzonder wendbaar maken. De cockpit is uitgerust met een volledig digitaal vliegbedieningssysteem. Dankzij het navigatie- en aanvalssysteem kan hij een terrein volledig afscannen zonder zichtbaar te zijn. Dankzij de vorm van de romp en de gebruikte composiet materialen, is de Rafale bovendien moeilijk te vinden op de radar. De Rafale is voorzien van een Safran-motor met twee Snecma M88-4 straalmotoren met naverbranding met elk een voortstuwende kracht van 5 ton zonder en van 7,5 ton met naverbranding. Hij kan een maximumsnelheid bereiken van Mach 1,8. Door een Thales ontwikkelde RBE2-radar met een elektronisch scansysteem met actieve antenne, heeft hij overal “ogen”.

BellRoss_2015_BR03-94_Rafale_mood_5200euro
Geïnspireerd op de Rafale, die is vervaardigd uit sterke en innovatieve materialen, is de kast van het horloge BR 03-94 Rafale van keramiek gemaakt. Dit materiaal is zeer geliefd in de ruimte en luchtvaart, bijvoorbeeld voor de productie van onderdelen die blootstaan aan zeer hoge temperaturen, zuuraanvallen, corrosie en erosie. We zien het dan ook terug in het ontwerp van hitteschilden en koppen van ruimteraketten. Keramiek is bijna even sterk als diamant en is daardoor vrijwel onverslijtbaar. Ook is het kleurvast, omdat het in de massa is gekleurd. Bovendien is het lichter dan staal en heeft het anti-allergene en thermo-regulerende eigenschappen die het draagcomfort verhogen.

BellRoss_2015_BR03-94_Rafale_Tech_5200euroOm een keramische BR 03-94 te kunnen maken, moesten de ontwerpers van Bell & Ross de reeds complexe structuur van de kast herzien. Zo is de BR 03-94 opgebouwd rond het uurwerk en het stalen omhulsel, waarbij het geheel wordt beschermd door een schild, een afdekking en een keramische bodem. De acht functionele schroeven die zichtbaar zijn op de buitenkant van de keramische kast, zorgen dat het geheel perfect tegen elkaar vergrendeld blijft en garanderen op die manier een uiterst solide en waterdichte kast. De ontwerpers van Bell & Ross hebben ook aandacht besteed aan de vormen en de verhoudingen van het geheel. Het resultaat is sterk, sportief en mannelijk.

Bell_and_Ross_BR03_rafaele+vignet
De kast van zwart keramiek met ontspiegeld glas is een speelse knipoog naar een instrumentenpaneel in een vliegtuigcockpit. De wijzerplaat draagt de typische Rafale-kleur: monochroom camouflage-grijs. De cijfers verwijzen qua lettertype subtiel naar de kentekenletters op de romp van het vliegtuig. De chronograafwijzers onderscheiden zich door een oranje punt (in de luchtvaart is dat de «essentiële» kleur en de kleur van testvluchten) en zijn daardoor bijzonder goed leesbaar. Met de tachymeterschaal op de verhoging kunnen snelheidsberekeningen worden gemaakt; het woord «tachymeter» is eveneens in fel oranje letters weergegeven. De extra teller van de kleine secondewijzer tekent het silhouet af van het jachtvliegtuig waarvan de naam op zes uur als een handtekening is aangebracht. Het horloge BR 03-94 is voorzien van zwart naturel leer. De BR03 Rafaele komt uit in een gelimiteerde oplage van 500 stuks à € 5.200.

Kijk voor meer informatie op www.bellross.com

BellRoss_2015_BR03-94_Rafale_Face_5200euro