Bell & Ross brengt nautisch trio in een gelimiteerde oplage

De grote passie van Bell & Ross is de luchtvaart en boordinstrumenten zijn dan ook een terugkerend thema in de ontwerpen.  Wie de laatste toevoegingen van Bell en Ross collectie bekijkt zal constateren dat de ontwerpen eerder nautisch aandoen.  En dat klopt. Met de laatste collectie, ‘Marine-instrumenten’, zet de horlogemaker zijn liefde voor landingsbanen, radars en vliegeniers even opzij. In een serie van drie komt Bell & Ross met een herencollectie, geïnspireerd op marinehorloges met een eigentijdse draai. De reeks is uitgebracht in gelimiteerde aantallen van 20, 99 en 500 stuks.

De schaalverdeling van de nieuwe collectie Marineinstrumenten doet denken aan die van het mythische horloge dat John Harrison in de 18e eeuw uitvond. In die tijd zaten scheepshorloges altijd in vierkante houten doosjes. De wijzerplaat was echter rond, net als bij de meeste moderne horloges. Een cirkel in een vierkant…. Voor deze nieuwe horloges combineert Bell & Ross dit gegeven en zo ontstond een eigentijdse look met invloeden van weleer én dankzij een combinatie van opvallend materiaalgebruik.g27-03-br-x1-marine-base-v1-tout_lo-jlk-tif-2

Het hout dat gebruikt is voor de horloges, Indiaas Palissander,  doet denken aan dat van de romp en masten van een schip, en aan de omkleding van de boordinstrumenten uit vervlogen tijden. Indiaas palissander is een zeldzame houtsoort met een zeer fijne nerf, een elegante textuur en een warme roze/rode kleur. Tegelijkertijd is het uiterst drukbestendig. Voor bewerking werd het hout  in hele fijne lagen gesneden die stuk voor stuk geperst en bewerkt worden en tot slot voorzien worden van een laag vernis.

Ander opvallend materiaalgebruik is brons voor de BR 01 Marine en BX1 Skeletchronograaf. Als het in contact komt met lucht en vocht, krijgt dit materiaal een bruin of grijs/groen patina. Dit bijzondere oxidatieproces maakt deze horloges tot unieke stukken. Daarnaast is roségoud gebruikt voor de kast van de BX1 Tourbillon-chronograaf. Dit materiaal kleurt bijzonder fraai met het Indiaas palissanderhout.

Bell & Ross BR 01 Marine

Bell & Ross BR 01 Marine

De collectie Marine-instrumenten bestaat uit drie specifieke modellen, het ene wat authentieker, het andere iets geavanceerder. Model BR 01 Instrument De Marine, uitgebracht in 500 stuks,  is een getrouwe weergave van een scheepshorloge.  De kast, de lunette en de opwindkroon van dit horloge zijn uitgevoerd in brons. Alleen voor de bodem is voor het modernere titanium gekozen. Verder is het horloge rondom voorzien van een stijlvolle rand van palissanderhout. De wit gelakte wijzerplaat met Romeinse cijfers en subtiele wijzers in blauwstaal doet denken aan die van de instrumenten uit de 18e eeuw. De kleine secondewijzer met subtiele versieringen bevindt zich op zes uur. Voor het uurwerk is gekozen voor een handmatig opwindmechanisme, net als vroeger. Het geeft de uren en minuten in het midden weer en de seconden op 6 uur. Tot slot vormt de gangreserve van 56 uur meer dan normaal een eerbetoon aan de lange zeereizen.

Bell & Ross BR-X1 Skeleton Chronograph

Bell & Ross BR-X1 Skeleton Chronograph

De BR-X1 Skeleton Chronograph, uitgebracht in  99 stuks is uitgevoerd in krachtige lijnen e voorzien van een automatisch skeletuurwerk. De wijzerplaat is heeft saffierglas met een ietwat grijzige tint, zoals de kleur van de zee op stormachtige dagen, en biedt zo een mooi zicht op het uiterst geavanceerde mechanisme. Het uurwerk is voorzien van Romeinse cijfers die net als de wijzers verguld zijn en bekleed zijn met superluminova. Het skeletontwerp is doorgevoerd op de vergulde wijzers. Voor de exclusieve kast is titanium, palissander en brons gebruikt. Zowel de lunette, drukknoppen, kroonbescherming en kroon zijn uitgevoerd in brons… Het automatische kaliber biedt chronograaffuncties, een kleine secondewijzer op 3 uur en een datumopening op 6 uur. De minutentotaalteller van de chronograaf bevindt zich op 9 uur. Dit aluminium schijfje heeft geen wijzers en doet denken aan een scheepsschroef.

De BR-X1 Tourbillon Chronograph tot slot, uitgebracht in slechts 20 exemplaren, uitgerust met een gangwerk dat handmatig opgewonden moet worden. De kast van dit model is uitgevoerd in 18 karaats roségoud en hout. Op de wijzerplaat geven de middelste wijzers op de klassieke manier de uren en minuten weer. Daarnaast bevinden zich op 2 en 10 uur twee tellers van verguld metaal. De eerste is de 60-secondenteller van de chronograaf, voorzien van een sleepwijzer met zes impulsen per seconde. De tweede is de 30-minutenteller van de chronograaf, voorzien van een semidirect verspringende wijzer. De vergulde tourbillon-kooi bevindt zich op zes uur.

Bell & Ross BR-X1 Tourbillon Chronograph

Bell & Ross BR-X1 Tourbillon Chronograph

De opengewerkte bovenste bruggen bieden zicht op het bijzondere chronograafuurwerk dat wordt geactiveerd door de kanteldrukknop op twee uur. Dit uiterst verfijnde handmatige opwindmechanisme bestaat uit 282 minuscule onderdeeltjes. De tourbillon is geplaatst in een subtiele zwevende kooi. Bijzonder is dat deze zonder bovenste brug op de plaat is gemonteerd. Daardoor wekt de kooi de indruk te zweven. Dit zeer complexe uurwerk kent een enorme gangreserve van 100 uur of 4 dagen, met de bijbehorende wijzer (als bij een brandstofmeter) op 9 uur.

Prijzen op aanvraag.
Meer informatie: Bellross.com