Baselworld 2017: Blancpain Fifty Fathoms Bathyscaphe in oceaan blauw

Jehan-Jacques Blancpain begint in 1735 in Villeret een horlogebedrijf. Bijna twee eeuwen, tot 1932, het jaar van overlijden van Blancpain nazaat Frederic Emile bleef Blancpain een familiebedrijf. Inmiddels behoort het tot de Swatch Group, maar de familienaam is als merk gebleven. De geschiedenis is rijk. Zo was het huis in de jaren twintig tot dertig het eerste horlogehuis dat automatische uurwerken in serieproductie maakten. In 1953 komt het inmiddels beroemde duikhorloge ‘Fifty Fathoms’ op de markt. Toen al had het model een waterdichtheid tot 200 meter. Blancpain Fifty Fathoms Bathyscaphe_1

De Fifty Fathoms kent een on-going succes want in 2013 presenteerde Blancpain de vintage-geïnspireerde Fifty Fathoms Bathyscaphe met een 43 mm stalen of titanium versie met zwarte of grijze wijzerplaat. Dit jaar zal tijdens Baselworld de 38 mm Fifty Fathoms Bathyscaphe in blauw gepresenteerd worden.
De stalen kast heeft een blauwe keramische ring en uur-markers in Liquidmetal®, een legering die bekend staat om zijn weerstand tegen vervorming en hoge graad van stabiliteit op lange termijn. Tijdens het duiken dient de secondewijzer als een operationele indicator. De Fifty Fathoms Bathyscaphe is inmiddels waterbestendig tot 30 bar (ongeveer 300 meter) en wordt aangedreven door kaliber 1150. Dit was in 2013 kaliber 1350.

Blancpain Fifty Fathoms Bathyscaphe_backcase
De 1150 onderscheidt zich door zijn robuustheid en zijn chronometrische prestaties. Het uurwerk is uitgerust met twee, in serie gekoppelde vaten, waardoor het uurwerk een 100-uur gangreserve heeft, met waarborging van een constante energie. Een silicium balansveer zorgt voor minder gewicht, een grote schokbestendigheid en zorgt voor een stop op de invloed van magnetische velden. Deze eigenschappen zorgen ervoor dan de balansveer een zo goed als perfecte geometrie heeft wat de nauwkeurigheid van het horloge zeer hoog maakt.
Uiterlijk voert blauw in de boventoon, mede door de blauwe ‘zeildoek’ band waarmee de invloed van de oceaan als inspiratiebron voor het Blancpain duikhorloge nog maar eens extra wordt bevestigd. Kenmerkend is ook de cijferloze, zongeborstelde wijzerplaat waarop de uren worden weergegeven met stippen en strepen.

De prijs wordt tijdens Baselworld bekend gemaakt.
Meer informatie: Blancpain.com