Audemars Piguet viert ook het Jaar van de Rat

Royal Oak Perpetual Calendar China Limited Edition

Audemars Piguet viert ook het Jaar van de Rat

Audemars Piguet viert ook het Jaar van de Rat. En dat doet het horlogehuis uit Le Brassus met de Royal Oak Perpetual Calendar China Limited Edition. Tot 88 stuks gelimiteerd en eigenlijk te mooi om alleen in China verkocht te worden.

Het Chinese Jaar van de Rat is al enkele dagen onderweg. We beloven dan ook dat dit het laatste horloge met de rat centraal is. We begonnen met een serie ornamentele Jaar van de Rat-horloges en vervolgens toonden we een technisch ‘rattenhorloge’ van Blancpain. En ook deze ‘AP’ valt in die laatste categorie. Audemars Piguet viert ook het Jaar van de Rat in ingetogen en gecompliceerde stijl. De Royal Oak Perpetual Calendar China Limited Edition in volledig titanium is een gelimiteerde oplage van 88 stuks. Inderdaad, een getal dat in de traditionele Chinese cultuur als een geluksnummer wordt gezien.

Geen goud maar titanium

Audemars Piguet viert ook het Jaar van de Rat

Royal Oak 26609TI-OO-1220TI-01

Audemars Piguet is sinds 1875 expert op het gebied van astronomische complicaties. En de perpetual calendar is één van de specialiteiten van het huis. Bij een nieuw jaar hoort een eeuwigdurende kalender en dus bouwde AP de Royal Oak Perpetual Calendar China Limited Edition in een 41 mm titanium kast. Geen goud of ander edelmetaal voor de Chinese markt dus. En dat mag best een verrassing genoemd worden. Het laat zien dat de Chinese horlogeliefhebber is gegroeid en dat de kennis is verdiept. Het hoeft niet per se goud te zijn om te worden gewaardeerd. De titanium kast en band zijn natuurlijk wel edel afgewerkt. Gepolijste en gesatineerde oppervlakken wisselen elkaar af voor een mooi contrast en subtiele lichtweerkaatsing.

Audemars Piguet viert ook het Jaar van de Rat, maar wel subtiel

De wijzerplaat is uitgevoerd in leigrijs en heeft het kenmerkende ‘Grande Tapisserie’-patroon. Het grijs vormt een subtiel contrast met de zwarte subdials en de schuine, zwarte weekaanduiding langs en zwarte omgeving. De kleur rood in de weekindicatie wijst heel subtiel op het Chinese traditionele symbool van geluk en passie. Het horloge toont een eeuwigdurende kalender met weekindicatie, dag, datum, astronomische maan, maand, schrikkeljaar, uren en minuten. Hiervoor zorgt het automatische kaliber 5134 dat is opgebouwd uit 374 componenten. Dat uurwerk kennen we uit bijvoorbeeld de Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic. En in het verhaal over die witte eeuwigdurende kalender gaan we dieper in op het kaliber 5134.

Audemars Piguet viert ook het Jaar van de Rat

De fraaie rotor van het kaliber 5134

Rood rubber, grijs leer en titanium

De Royal Oak Perpetual Calendar China Limited Edition het Jaar van de Rat is ter ere van het Chinese nieuwe jaar, maar als je dat vantevoren niet weet, zie je het niet. Dan is het horloge gewoon een zeer fraaie eeuwigdurende kalender. En veelzijdig bovendien want het horloge komt behalve met een titanium band ook met een rood rubberen exemplaar en een zeer fraaie leigrijze leren band. Maar er is ook slecht nieuws.

Ontworpen samen met @horoloupe

Deze limited edition is namelijk exclusief beschikbaar in China. Het is dan ook een horloge dat is ontworpen in samenwerking met Austen Chu – beter bekend als Horoloupe op Instagram. Chu is een van de meest prominente horloge-verzamelaars die er is. Én een van de oprichters van de Shanghai Watch Gang. Het horloge zal dus gewild zijn onder ‘bendeleden’ en de kans een exemplaar te bemachtigen van uit Europa zijn klein. Maar misschien maakt dat feit het horloge nóg aantrekkelijker voor liefhebbers/verzamelaars uit deze contreien.

Voor meer informatie over de Royal Oak Perpetual Calendar China Limited Edition: www.audemarspiguet.com