Geen grote aantallen, wel grote namen. Onder kenners van haute horlogerie welteverstaan. Haute horlogerie die zich afspeelt buiten de door marketing-muren afgebakende luxeconglomeraten. Vrijdenkers en vrijbuiters van de haute horlogerie als Kari Voutilainen, Moritz Grossmann en Romain Gauthier staan voor authenticiteit, eigenzinnigheid en innovatie.
Moritz Grossmann Benu Anniversary Lost in Space
Behalve A. Lange & Söhne, Glashütte Original en Nomos zijn er nog een aantal horlogehuizen te vinden in de achterafvallei in het Duitse Saksen. Moritz Grossmann bijvoorbeeld. Dit kleine merk viert dit jaar het tienjarig jubileum met de release van de Benu Anniversary Lost in Space. De oervader van het horlogehuis Moritz Grossmann werd in 1826 geboren en in 1885 hield de manufactuur met zijn naam op te bestaan. In 2008 herrees de naam Moritz Grossmann toen horlogemaker Christine Hutter het merk opnieuw vestigde.
Het jubileumhorloge met de lange naam wordt gemaakt in een beperkte oplage van 26 horloges; de ‘26’ is een verwijzing naar Grossmanns geboortejaar 1826. Verwijzend naar de naam van het horloge, lijkt kaliber 102.0 in de kast te zweven. Het uurwerk is iets ‘verdwaald’ naar rechts. De driedelige architectuur van de wijzerplaat herinnert aan een model van ons zonnestelsel. De grootste schijf, die wordt weergegeven als een handgesneden reliëfgravure, herinnert aan het oppervlak van de maan. De subdial waarop de uren en minuten zijn af te lezen, is verfraaid met wit grand feu email. De kleine seconden contrasteren scherp in zwart email.
Voor meer informatie: www.grossmann-uhren.com
Kari Voutilainen 217QRS
Finnen zijn de beste rallyrijders ter wereld. Wat heeft dat feit te maken met horlogemakers uit het land van de 1000 meren? De chirurgische precisie waarmee beide beroepsgroepen te werk gaan om tot een hoogstaand resultaat te komen. Ari Vatanen deed dingen met een Peugeot 205 die niemand voor mogelijk hield en Kari Voutilainen bouwde een retrograde datum die de wereld nog nooit eerder had gezien. De 217QRS van de Finse horlogemaker heeft een retrograde datummechanisme van een unieke constructie die volledig is geïntegreerd in de platine. Het instellen van de datum kan niet eenvoudiger; een druk op de kroon volstaat. Elke keer dat de kroon wordt ingedrukt, wordt de datum met één dag vooruitgezet. Er werd ook een speciaal mechanisme gecreëerd voor het terugbrengen van de wijzer van 31 naar 1. In plaats van hard terug te schieten, gebeurt dat heel vloeiend zachtjes. De complicatie is rechtstreeks geïntegreerd in het manufactuur-uurwerk met een zeer groot balanswiel. De balansveer van het uurwerk is uitgerust met een Philipps-overcoil en een Grossmann-curve; inderdaad, een uitvinding van de Duitser Moritz Grossmann uit het voorgaande stukje. Het van de 217QRS uurwerk beschikt over een gangreserve van 65 uur.
Behalve dat de 217QRS een fascineren retrograde datum heeft, is de verbluffend mooie en ambachtelijke wijzerplaat ook niet te missen. Twee verschillend uitgevoerde guilloche patronen vormen de perfecte achtergrond voor de 240 gradenboog van het retrograde datumdisplay.
Voor meer informatie: www.voutilainen.ch
Romain Gauthier Insight Micro Rotor Lady
De microrotor is een object van admiratie. Een automatisch uurwerk kan nog zo mooi gemaakt zijn, wanneer er een grote rotor overheen draait verstoort dat het grote genieten van fijnmechanica. Een microrotor doet dat niet en oogt bovendien dynamisch. En omdat horlogeliefhebbers niet uitsluitend mannen zijn, besloot Romain Gauthier ook dames het genot van een kleine, niet-verstorende rotor te bieden. Zoals de naam al doet vermoeden, plaatst de Insight Micro Rotor Lady de microrotor in de schijnwerper op de voor- en niet de achterkant van het horloge. De rotor beweegt aantrekkelijk in de parelmoer wijzerplaat. De rotor is klein maar zwaar, want gemaakt uit 22-karaats goud, en dat geeft deze krachtpatser genoeg energie om het uurwerk aan te drijven.
De Insight Micro Rotor Lady is gedecoreerd met briljant geslepen diamanten van verschillende groottes en geeft de uren en minuten weer op een subdial op 12 uur. De secondewijzer is centraal geplaatst. Behalve de altijd in beweging zijnde rotor, is het goudkleurige balanswiel ook een expressief onderdeel van de horlogecompositie. De voorzijde is aantrekkelijk, maar wie het horloge omdraait, wordt daar ook vergast op een intrigerende uurwerkconstructie.
Voor meer informatie: www.romaingauthier.com