Er zijn nog maar weinig horlogemerken die inspringen op het urgente klimaatvraagstuk en de roep om alternatieve bandstoffen en energievormen. Nog minder horlogemerken doen bewustwordingspogingen in dit kader, of tonen betrokkenheid. Je kunt je afvragen of dit behoort tot de taken van een horlogemerk, maar de Japanse, ecologische organisatie Think the Earth, wil ons al sinds het begin van deze eeuw via een bijzonder horloge laten inzien hoe fragiel de aarde is (en dat onze tijd verstrijkt...).

WN-2
WN-2 is de opvolger van WN-1, het opvallende horloge dat ?Think the Earth? in 2002 presenteerde. WN-1 is uitverkocht en WN-2 verschilt slechts in detail van zijn voorganger; beide horloges willen ons de aarde laten zien zoals een astronaut die ziet, vanuit de ruimte. Het horloge is er als noordelijke en als zuidelijke hemisfeer.

Onze planeet
De drager van dit horloge moet vooral niet alleen de tijd zien, maar ook zijn of haar kant van de planeet zoals die er op dat moment uitziet vanuit de ruimte. Die aanblik moet hem of haar elke keer weer doen beseffen dat we de planeet moeten sparen, en dat je daar als individu wel degelijk aan kunt bijdragen. Elke minuut van de dag. WN-1 en 2 werden gemaakt in samenwerking met de tijdspecialisten van Seiko Instruments Inc.

Tijdweergave
WN-2 in het zilverHet horloge is een draaiende aardbol onder een glazen koepel met een minutenring en dag- en nachtaanduiding. De ?positiepin? geeft de uren aan (je positie op aarde bepaalt hoe laat het is; dat kun je zelf instellen). Deze urenwijzer loopt tegen de klok in, zoals de rotatie van de wereldbol zelf. Een oranje stip beweegt de ander kant op en geeft de minuten aan.

WN-2 is een horloge, maar kan ook van de band worden genomen en als klok/object een plekje krijgen thuis of op de werkplek. De verpakking is tegelijkertijd een houder voor de globe. Via de website van de ecologische non-profit organisatie ?Think the Earth? kun je verschillende achtergronden downloaden, waaronder een kalender per maand, waar de globe inpast.

Een uniek concept, dat in alle opzichten is gericht op de toekomst. WN-2 is verkrijgbaar via www.thinktheearth.net en kost (omgerekend) een kleine 500 euro.