In het kader van de Olympische Spelen schetst het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum (Schoonhoven) in de expositie ?GAAN VOOR GOUD, Olympische tijden? niet alleen een beeld van 75 jaar Omega sporttijdmeting, maar presenteert ook stopwatches en sportieve zak- en polshorloges zowel uit de eigen collectie als uit diverse particuliere verzamelingen.

Op 08-08-08 om 8 uur ?s avonds gaan de Olympische Spelen in Beijing van start. Vanaf dat tijdstip draait alles om de vraag wie de beste sportieve prestatie levert en wie de beste tijd neerzet. Een nauwkeurige en betrouwbare tijdmeting is daarbij van het allergrootste belang.

In Beijing is Omega Official Timekeeper. Het Zwitserse merk neemt deze taak voor de 23ste keer op zich. Voor het eerst deden ze dat tijdens de Olympische Spelen van Los Angelos in 1932. Toen stuurde Omega dertig stopwatches en één horlogemaker. De tijdmeting was daarmee naar volle tevredenheid van de organisatie geregeld.

76 Jaar later is er veel veranderd in de sporttijdmeting. In Beijing is er sprake van een enorme logistieke inspanning. Er zijn nu 450 medewerkers en 420 ton aan apparatuur aanwezig bijna 400 scoreborden. De Official Timekeeper is tegenwoordig namelijk niet alleen meer verantwoordelijk voor de tijdmeting, maar zorgt er ook voor dat sporters en publiek de tijden en resultaten te zien krijgen. Daarnaast verzorgt men de gegevensverwerking en levert alle resultaten aan de gedrukte media, de tv en het internet. Op die manier kan een miljoenenpubliek over de hele wereld meeleven met de strijd om de Olympische medailles.


De expositie in het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum in Schoonhoven loopt van 22 juli tot en met 15 oktober 2008.