Tijdens Baselworld 2006 had Pita het prototype van de nieuwste creatie, de Pita Oceana, al bij zich. Onmiskenbaar Pita qua vormgeving maar niet qua thema. Aan de andere kant, heeft een klein horlogehuis (3 medewerkers) dat elk jaar probeert te verrassen, wel een thema? Aniceto Jiménez Pita, autodidact horlogemaker en lid van het selecte clubje AHCI leden (waar o.a. ook ?onze? Christiaan van der Klaauw lid van is), vindt van niet.
Vandaar de Oceana, volgens Pita het ?ultieme duikhorloge? dat waterdicht is tot minimaal 5.000 meter. De sterkte van het horloge is dat het geen zwakke plekken kent. De kast heeft namelijk geen openingen waardoor er dus ook geen water in door kan dringen. Alleen de opening voor het glas is daarop natuurlijk de uitzondering. Daarvoor gebruikt Pita een 9,8 millimeter dik gebold glaasje van polycarbonaat dat direct in de kast is geplaatst. Polycarbonaat is een extreem hard materiaal waarvan o.a. veiligheidsbrillen, helmen en helmvizieren worden gemaakt.
Het enige probleem lijkt te zijn dat een horloge zonder openingen dus ook geen kroon heeft en de tijd dan niet te verstellen is. Daarop heeft Pita een systeem bedacht waarop patent is verkregen: Pita-TSM (Time Setting Mechanism). Het Pita-TSM systeem is een schijf op de onderkant van de kast, die door er aan te draaien de wijzers laat verstellen. Dit systeem heeft echter geen invloed op de waterdichtheid, waardoor het horloge zelfs onder water te verstellen is.
De stervormige secondewijzer van de Oceana doet gelijk dienst als chromatische dieptemeter. Een telefoontje van de redactie van Horloge.info aan Pita leerde ons dat deze toepassing leuk is maar totaal niet praktisch. De chromatische dieptemeter werkt als volgt:
De punten van de stervormige secondewijzer hebben elk een andere kleur. Naarmate men dieper onder water komt, en de lichtinval dus afneemt, zijn bepaalde kleuren niet meer herkenbaar. Aan de hand van het aantal niet herkenbare kleuren kan men zo de duikdiepte schatten.
In de Noordzee zal de dieptemeter echter na ongeveer 30 centimeter geheel onherkenbaar zijn. Nu heeft Pita dit horloge ook niet ontworpen voor de Noordelijke Europese kusten, maar ook boven de Middellandse Zee doemt nog wel eens een wolkje op en de zon staat ook daar niet altijd hoog aan de hemel.
Verder is het een prachtig horloge. Het is gelimiteerde tot slechts 80 stuks, en is door de koper zelf samen te stellen. Er is keuze uit verschillende materialen buitenkast: staal, titanium, 18 K goud of platina. Ook de wijzers, band, duikring (eventueel met PVD), wel of geen gravure en het glas (men kan ook kiezen voor saffierglas, alleen is daarmee de waterdichtheid nog niet getest) zijn aan te passen. In het horloge, dat een kastdiameter heeft van 43 millimeter en bijna 2 centimeter hoog is, tikt het automatische Pita-003 uurwerk, een zwaar gemodificeerd kaliber 2678 van ETA. Het uurwerk is naar keuze ook in een COSC chronometer gecertificeerde uitvoering te krijgen.
De prijs van het instapmodel is ? 3.275,-. Als men kiest (er zijn door alle opties 2304 verschillende combinaties mogelijk) voor alle duurste opties kan men uitkomen op maximaal ? 18.300,-. Wees er wel snel bij, de volgers van Pita zitten al jaren op de Oceana te wachten! Dat het horloge snel uitverkocht zal zijn is daarom zeer waarschijnlijk.
Tekst: © Horloge.info Foto?s: © Pita