Vulcain Aviator Cricket krijgt Manufacture uurwerk

De Aviator Instrument Chronograaf die Vulcain in 2014 presenteerde, krijgt dit jaar een vervolg met de Aviator Cricket collection die grafisch geheel gebaseerd is op de collectie van vorig jaar, maar nu een V-11 manufacture alarm-uurwerk heeft, met het beroemde krekel-getjirp.

Vulcain-Aviator-Cricket-manufacture-10163A07.BFC102 fd noirWe kennen Vulcain voornamelijk van zijn President’s Watch met het Cricket kaliber, het horloge uit 1947 met het zogenaamde krekel-alarm, het eerste operationele alarmhorloge, dat bekendheid kreeg doordat de Amerikaanse presidenten Trumann, Eisenhower, Nixon en Johnson het model droegen. Maar toen het merk – dat nu in Le Locle zetelt – in 1858 werd opgericht door de gebroeders Ditisheim, stond het al bekend als maker van gecompliceerde horloges, die prijzen wonnen op meerdere Wereldtentoonstellingen.

Vulcain-Aviator-Cricket-manufacture-10163A07.BFC102 fd blanc De 42 mm. brede kast van de nieuwe Aviator is van 316L staal, met een alarmpusher in zwart of blauw, en het saffierglazen achterdeksel geeft een goed zicht op de gestyleerde “V” van Vulcain. De wijzerplaat is uitgevoerd in zwart of off-white opaline. Het horloge krijgt een retro-effect doordat het saffierglas aan de voorzijde bol is. Toch is de waterdichtheid 10 ATM (ca. 100 meter), en dat is een mooi staaltje horlogemakersvakmanschap.

Vulcain-Aviator-Cricket-manufacture-110163A77.BFC111noirHet 12-lijns V-11 Vulcain Cricket manufacture uurwerk is er een met handopwinding. Het kaliber drijft naast de uren, minuten en centrale seconden ook een datum aan en dus dat voornoemde cricket alarm, maar er is ook een tweede tijdzone op het horloge af te lezen, die bediend wordt door een schroefkroon op vier uur. De spanning die de daarvoor nodig is, komt uit een dubbele veerton met het Exactomatic systeem, dat een gangreserve van 42 uur heeft. De Exactomatic is een van de vele patenten van Vulcain, en stamt al uit 1946. Het doel ervan is om de wrijving op de balans-as in alle posities te vereffenen door de Incabloc-steentjes aan de uiteinden te modificeren. Hierdoor ontstaat een veel regelmatiger amplitude en daardoor een grotere precisie wanneer het horloge aan de pols gedragen wordt. Wanneer het alarm klinkt, kunt u daar overigens 20 seconden van genieten.

Prijzen € 3.900 voor beide modellen.

Kijk voor meer informatie op www.vulcain-watches.ch