Officine Panerai presenteert deze week tijdens de SIHH* horlogebeurs in Genève haar nieuws voor 2013. Een van de opvallende modellen is een regatta timer; de Luminor 1950 Regatta 3 Days Chrono Flyback Titanio. Met dit horloge kan de het aftellen tot de start van een zeilrace perfect worden getimed, zodat de drager het voordeel heeft van een vliegende start.

Bij een zeilrace wordt de start vaak gedaan door de zeilers achter een denkbeeldige startlijn te laten wachten, die ze pas mogen overschrijden als een bepaalde tijd is verstreken. Het precies kunnen terugtellen tot dit moment kan de zeiler een flink voordeel opleveren ten opzichte van zijn tegenstrevers. Hiervoor is een regatta timer van essentieel belang en de versie die nu door Panerai is gepresenteerd is daarnaast ook nog eens bijzonder fraai.


Panerai Luminor 1950 Regatta 3 Days Chrono Flyback Titanio


De opgegeven starttijd kan via een drukker op 4 uur in stapjes van 1 minuut worden ingesteld. Het terugtellen kan worden gestart door de drukker op 10 uur te gebruiken, waarna de minuten en seconden aftellen tot de start. Na de start telt de chronograaf door, zodat ook de verstreken tijd exact gemeten kan worden. Met de knop op 8 uur kan vervolgens tijdens de tijdmeting één van de dubbele centrale chrono-secondenteller worden gereset, om tussentijden te kunnen meten, terwijl de overall tijdmeting doorgaat.


het P.9001R uurwerk


De zwarte wijzerplaat van de Luminor 1950 Regatta 3 Days Chrono Flyback Titanio (referentie PAM00526) heeft de voor Panerai typische sandwich structuur met de grote, duidelijk lineaire en cijfermatige uren indexering. De schaal voor de regatta timer en de chronograaf (waarvan de telemeter in dit geval in knopen is, in plaats van kilometers) staat op een opstaande ring onder de rand van het ontspiegelde saffierglas. De 47 millimeter brede kast is gemaakt van lichtgewicht titanium, en garandeert een waterdichtheid van tenminste 10 atmosfeer (druk in een waterkolom op 100 meter diepte). In het horloge huist het nieuwe P.9001R uurwerk, met een gangreserve van 3 dagen. Het uurwerk is te zien door de zichtbodem aan de onderkant van de kast.


Kijk voor meer nieuws en informatie over Panerai op Horloge.info/Panerai. Kijk ook op Panerai.com voor meer SIHH nieuws van het merk.


* SIHH = Salon International de la Haute Horlogerie, van 21 t/m 25 januari 2013 in Genève, waar de merken A. Lange & Söhne, Audemars Piguet, Baume & Mercier, Cartier, Greubel Forsey, IWC, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Officine Panerai, Parmigiani Fleurier, Piaget, Ralph Lauren, Richard Mille, Roger Dubuis, Van Cleef & Arpels en Vacheron Constantin hun nieuwe modellen voor 2013 presenteren.