Tudor eert zijn tool watch erfgoed met de nieuwe Ranger. Gelanceerd in Londen ter ere van het 70ste jubileumjaar van de Britse North Greenland Expedition, waar Tudor een belangrijke rol speelde. We waren bij de lancering en gingen mee op de Thames.

In juli 1952 begon een groep wetenschappers en matrozen aan een tweejarige onderzoeksreis vanuit Londen om gletsjer- en seismische activiteit in Groenland te onderzoeken. Om hun polsen zat een Tudor’s Oyster Prince.

De leden van de British North Greenland Expedition werden ook gevraagd om 30 van Tudors allereerste automatische waterdichte uurwerken onder extreme omstandigheden te testen. Het team bestond onder meer uit glaciologen, geologen, een seismoloog, een meteoroloog, een geofysicus, een chemicus en een arts.

IJskap

Gedurende twee jaar bestudeerden ze veel dingen te midden van sneeuwstormen, extreem lage temperaturen en onmogelijk terrein. De kern van de wetenschappelijke missie? Het onderzoeken van specifieke kenmerken van de regio, zoals de snelheid waarmee de ijskap in de winter groeit en zich in de zomer terugtrekt. Eén van de belangrijkste wetenschappelijke doelen was om een zwaartekrachtonderzoek van de regio te maken. Een tweejarige reeks van meer dan 300 zwaartekrachtwaarnemingen van de oostkust tot Thule, gekoppeld aan kennis van de ijsdikte door seismologisch onderzoek, zou kennis opleveren van de evenwichtstoestand van de ijskap en het onderliggende gesteente.

Dat werd gedaan met de Oyster Prince om de pols. De echte Ranger-esthetiek en -naam, zoals we ‘m nu zien, kwam pas vanaf de jaren 60. Met als gevolg dat de Tudor Ranger een favoriete tool watch werd voor de fans van het merk.

Ranger-familie

De oorsprong van de Ranger-familie gaat echter al wel terug tot 1929. Dit was het jaar waarin oprichter Hans Wilsdorf de naam ‘Ranger’ registreerde, slechts drie jaar na de registratie van het handelsmerk ‘The Tudor’. De naam werd destijds niet gebruikt om het model specifiek aan te duiden, maar om een avontuurlijk aspect toe te voegen aan bepaalde horloges uit de Tudor-collectie. De ‘echte’ Ranger kwam pas in de 60’s.

Na een onderbreking van een aantal jaren – de vorige iteratie was de Heritage Ranger uit 2014 – brengt Tudor de Ranger terug. Tegelijkertijd met de viering van het 70-jarig jubileum van de Britse Groenland-expeditie.  Watching was erbij toen Tudor deze vintage geïnspireerde Ranger in Londen lanceerde.

Tot op de dag precies kwam de lancering samen met het begin van de expeditie en deze werd dan ook extra kracht bijgezet door een vaart over de Thames. Waar Tudor-ambassadeur David Beckham niet kon ontbreken, dat spreekt voor zich.

Tudor Rose

De nieuwe Ranger mag dan een bekende look hebben, maar het maakt uiteraard gebruik van hedendaagse mechanica. In navolging van de Ranger-esthetiek die in de jaren 60 tot stand kwam, herbergt de 39 mm gesatineerde 316L stalen kast een manufactuurkaliber (MT5402) die COSC-gecertificeerd is, met 70 uur gangreserve en een silicium balansveer. Een uurwerk dat je overigens ook terugvindt in de Black Bay Fifty-Eight.

Het uurwerk heeft trouwens een indrukwekkende afwijking van maximaal -2/+4 seconden per dag, wat de COSC-normen overtreft en dichter bij de eisen van Rolex’ Superlative Chronometer komt. Ook een vooruitgang: de 2mm kleinere kast ten opzichte van zijn 41mm voorganger.

Sweet Spot

Dus Tudor deed het opnieuw goed in Londen door zijn publiek te verrassen. Hoewel de nieuwe Tudor Ranger herkenbaar is voor kenners, combineert hij het uiterlijk dat zijn voorganger populair maakte met een formaat dat alom gewaardeerd zal worden. Horloges worden tegenwoordig steeds kleiner en je kunt daarom zeker stellen dat 39mm een ??algemeen aanvaarde sweet spot is.

Dat maakt de Ranger in z’n geheel gezien draagbaarder en in lijn met zijn field watch-afkomst. Want field watches voelen toch het meest authentiek aan als ze kleiner zijn. Zeker als je weet dat de uitgegeven Oyster Prince-horloges uit 1952 slechts een diameter hadden van 34mm.

Qua looks valt de vaste en ronde lunette op van geborsteld staal. Eén met een koepelvormig saffierglas en een wijzerplaat in matzwart met uurmarkeringen in Super-LumiNova. Waar 12, 3, 6 en 9 uur worden vertegenwoordigd door Arabische cijfers.

De drie wijzers, met de kenmerkende pijlvormige Ranger-look, zijn ook behandeld met Super-Luminova. En vergeet de rood getipte secondewijzer niet als speciaal detail.

Er zijn drie bandopties beschikbaar voor het horloge: olijfgroene jacquardstof met rode en beige strepen, hybride rubber en leer en een 316L stalen band met de T-fit verstelbare sluiting van het merk. De stalen geschroefde kroon heeft een gegraveerd Tudor Rose-logo.

Oyster Prince

Varend over de Thames ervaren we dat de nieuwe Ranger nog steeds dezelfde waarden omarmt toen Tudor in 1952 de Oyster Prince lanceerde. Toen benadrukte de reclames al de robuustheid van het horloge op een prozaïsche manier: het werd gedragen door een arbeider die een pneumatische boor bediende, en door een motorrijder met een bril die over een onverharde weg reed, met als ondertitel: ‘1.000 mijl van meedogenloze trillingen.’

De echte uitputtingsslag waren de Oyster Prince’s die meegingen met de Britse ontdekkingsreizigers richting Noord-Groenland. Ze zouden ervoor zorgen dat ‘de komende twee jaar de polshorloges elke beproeving zouden ondergaan die een horloge kon ondergaan’.

Bij terugkomst uit Groenland schreef één van de expeditieleden een brief aan Tudor, die nog steeds bewaard is gebleven in de archieven van het merk. Hij schreef dat zijn horloge ‘opmerkelijke precisie handhaafde’ en dat ‘het op geen enkel moment met de hand hoefde te worden opgewonden’.

Historisch Artefact

Van alle horloges is er in 2014 overigens één teruggevonden. Tudor kwam met het nieuws naar buiten dat Major Desmond ‘Roy’ Homard, één van de laatste nog levende expeditieleden, zijn horloge achter in een kast vond.

Het horloge kreeg na de expeditie trouwens een wat rustiger leven. In 1956 zette Homard zijn ervaring in Groenland in om deel uit te maken van de Trans-Antarctische Expeditie onder leiding van Dr. Vivian Fuchs, en hij werd de tweede dienende Britse soldaat die de Zuidpool bereikte. De Tudor bleef achter in Engeland en werd gedragen door zijn vrouw in het wat zachtere klimaat.

Een historisch artefact dat nu weer een waardig vervolg krijgt. Met, zoals bekend bij Tudor, zeer concurrerend geprijsd, ook niet geheel onbelangrijk. Je zult niet veel horloges vinden met een Zwitsers automatisch manufactuur uurwerk voor deze prijs, laat staan met de robuuste specs die de naam Ranger waardig zijn.

Tudor Ranger
Kast: 39mm – Materiaal: staal – Uurwerk: MT5402 – Wijzerplaat: matzwart – Gangreserve: 70 uur – Waterbestendigheid: 100 meter (10 bar) – Band: rubber of staal – Prijs: €2.560 (stoffen band of rubber/leer hybrid), €2.880 (staal)