De trend van grote diameters naar meer bescheiden formaten is al een aantal jaren bezig. Veel recente releases in de high-end horlogerie volgen de gang naar meer klassieke proporties, waaronder Carl F. Bucherer. Bucherer’s Manero Flyback Chronograph, voor het eerst geïntroduceerd in 2016 met een diameter van 43mm, is het nieuwste voorbeeld.

Het Zwitserse merk heeft de release aangekondigd van een nieuwe generatie van deze flyback chronograaf met een bescheidener diameter van 40mm. Carl F. Bucherer liet zich voor de vijf nieuwe kleuren van de Manero Flyback inspireren door Zwitserse landschappen.

Minimalisme

Het nieuwe formaat, in combinatie met de vijf nieuwe kleuren, moet vooral een jongere generatie aanspreken volgens Carl F. Bucherer: “De Manero Flyback 43mm was een doorslaand succes. Gezien de respons van onze klanten over de hele wereld – zowel mannen als vrouwen – hebben we besloten om ook een 40mm-versie van de chronograaf te introduceren. Het is een perfecte manier om een ??jonger publiek te bereiken dat bewust leeft en houdt van minimalisme met goed design.”

Net als hun grotere voorgangers kenmerken de nieuwe horloges zich door een cleane en tijdloze look, maar ze onderscheiden zich ook van de vorige modellen door een nieuwe set aan kleuren en een uurwerk-upgrade. De tinten blauw, groen, rood, wit en zwart voor de wijzerplaten en de bijpassende banden van duurzaam textiel zijn geïnspireerd op verschillende Zwitserse landschappen.

Zwitsers Schoon

Waaronder de groene weiden van het Emmental, het dieprood van het Oberland-gebergte in Bern tijdens de avondschemering, de veranderende blauwtinten van het Vierwoudstrekenmeer, het dramatische zwarte rotsoppervlak van de Grimsel-regio en het eeuwige wit van de Aletsch-gletsjer.

In samenwerking met de Duitse fotograaf Hannes Becker werden de kleuren, die door het Zwitserse landschap lopen, vastgelegd in foto’s die ook worden gebruikt voor hun reclame-campagnes.

Qua look en inhoud blijft het horloge herkenbaar als een Manero. Een 40mm stalen kast met afwisselend gepolijste en gesatineerde oppervlakken, met een hoogte van 14.45mm. Verder zijn het minimale aanpassingen zoals onder meer de minutentrack.

Upgrade

Elk van de vijf modellen worden overigens niet aangedreven door het CFB 1970 kaliber uit de grotere broer, maar door het nieuwe kaliber CFB 1973. Het nieuwe kaliber, gemaakt in samenwerking met La Joux-Perret is een upgrade met onder meer een gangreserve van 56 uur in plaats van 42 uur.

Naast de centrale uren-, minuten- en secondenwijzers heeft de wijzerplaat een datumvenster op zes uur en een tachymeterschaal. Alle vijf nieuwe modellen van de Manero Flyback van Carl F. Bucherer zijn nu online en in geselecteerde winkels verkrijgbaar voor €6.400.