Louis Vuitton viert twee decennia aan watchmaking. Tijd voor een jubileum heruitgave van zijn eerste horloge: de Tambour Twenty.

Hoe zal de horlogemakerij er in het derde millennium uitzien? Dit is de vraag waar de horlogeafdeling van het beroemde merk met de monogram zich al twee decennia mee bezighoudt. Louis Vuitton besloot om het direct goed aan te pakken. Want als je toch met horloges begint, waarom dan niet meteen gaan voor het hoogst haalbare?

Zo werd het merk, amper twintig jaar na zijn eerste horloge, vorig jaar beloond met twee trofeeën tijdens de laatste Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG). Een duidelijke erkenning.

Vlaggenschip

Het moet gezegd dat de Tambour, het vlaggenschip van de horlogecollecties, veel durft. Een paar jaar na zijn eerste uitvoering in 2002 (vandaag herzien in een elegante jubileumversie genaamd Tambour Twenty), was het de Spin Time in 2009 die Louis Vuitton bevestigde als innovator.

De Spin Time was een totale heruitvinding van het concept van de jumping hours. Met roterende kubussen die om hun eigen as draaien. De toon was gezet.

De overname kort daarna van de toepasselijk genaamde Fabrique du Temps zal daar in grote mate aan hebben bijgedragen. Onder auspiciën van Michel Navas en Enrico Barbasini, een horlogemakersduo, integreert de productie in Genève geleidelijk alle know-how op het gebied van horloges.

Genoeg om ter plekke stukken voor te stellen en in elkaar te zetten die de geloofwaardigheid van de horlogemakerij van het huis met grote sprongen hebben gemaakt. Of het nu ging om een mysterieuse, chronograaf of een minute repeater.

Trofeeën

Zo worden de grootste complicaties één voor één opnieuw geïnterpreteerd, tot aan de Tambour Moon Flying Tourbillon die in 2017 werd onthuld en de veeleisende Poinçon de Genève kreeg. Een label van extreme kwaliteit in het maken van haute horlogerie, dat ook in 2020 werd toegekend aan de ultramoderne Tambour Curve.

Bradley Cooper, een van Hollywood’s meest talentvolle namen, is benoemd tot de nieuwe ambassadeur, te beginnen met een viering van het 20-jarig jubileum van de Tambour.

De Oscar-winnende acteur en regisseur speelt, regisseert, co-schrijft en produceert de aankomende film Maestro over de legendarische dirigent Leonard Bernstein die in 2023 voor Netflix zal verschijnen.

Flash Forward

Vooruit naar 2022, 20 jaar sinds het debuut van de Tambour. Louis Vuitton heeft een zeer passend jubileummodel gecreëerd dat de unieke ontwerpcodes combineert in de nieuwe Tambour Twenty.

Qua design heeft het horloge dezelfde, direct herkenbare ‘drum’-kast als de eerste Tambour GMT. Bovendien, als een knipoog naar zijn voorouder, zijn de letters waaruit de naam ‘Louis Vuitton’ bestaat, geplaatst om de kast. De bruine wijzerplaat heeft een zongeborstelde afwerking, waarboven de gele chronograafwijzer te zien is. Gekleurd als een knipoog naar de draad die historisch werd gebruikt in lederwerk.

Interessant is dat de twee sub-wijzerplaten van de originele Tambour hier ook een comeback maken. Onder de wijzerplaat wordt het horloge aangedreven door de LV277, gebaseerd op het iconische El Primero-uurwerk van Zenith. Bekend als het eerste automatische chronograafkaliber ter wereld.

Als finishing touch wordt elk horloge van de 200-delige limited edition Tambour Twenty gecombineerd met een miniatuur koffer in Monogram canvas, een knipoog naar Louis Vuitton’s afkomst als het gaat om koffers en reisbenodigdheden.